Man trenger ikke være spesielt bilinteressert for å la seg fascinere over bilparken som søndag var samlet på Frøya motorsportsenter, og over historien de enkelte bileierne forteller.

- Denne ble kjøpt ny til Norge av Svinsaas møbelforretning i 1960. Så den har gått på trønderske veier siden da, forteller Trond Rasmussen om den lekre røde pickupen sin.

Gårdsbil i særs god stand

Det er en Ford F 100, en lastebil det gikk mange av rundt om på veiene på sekstitallet, men som det nå ikke finnes så mange igjen av. I alle fall ikke i en slik stand. Til og med trebordene på lasteplanet er fint lakkerte, og det er lite trolig at det blir brukt til laster som kan slite den ned.

- Dette var ordinære gårdsbiler, som ble brukt til alt mulig. Men de hadde gode kjøre-egenskaper i forhold til mange av lastebilene på den tiden, forteller Rasmussen.

Selv kjøpte han den for 7-8-år siden.

- Den var ganske strøken da jeg kjøpte den. Men det har blitt en del skruing og pussing. Jeg tar den ut og kjører med den når det er fint vær. Men når man har en sånn interesse, så blir det mer skruing enn kjøring, sier Trond Rasmussen.

Harald Johansen og Cathrine Gaarder Overn hadde med seg hver sin Mustang.

Mustang-par

Paret Cathrine Gaarder Overn og Harald Johansen er på treffet med hver sin Mustang. Haralds røde er en Shelby 69-modell, mens Cathrine kommer med en 72- modell Sprint. Denne utgaven ble det bygget kun femti av, og de ble kjørt i Cherry Blossom Parade i Warhington, hver med sin delstatsvinner av Miss America i 1972. Nå er det bare 37-38 igjen av dem i verden, og en holder hus i en garasje på Frøya.

Ingen avmustangene er til hverdagsbruk, men paret tar sine ferieturer i en av dem. I år - som tidligere - skal de kjøre til det store biltreffet i Vesterås i Sverige.

- Det er ferien vår å kjøre til, og delta på et slikt treff, forteller paret.

I bruk siden 1960

Mens mange av kjøretøyene som vises fram på motorsportsenteret kun er til finbruk, kommer Hugo Solbakken med en velbrukt traktor: en Volvo BM fra 1960

- Den er en av pappa sine, forteller han. Han har en til av samme modell, og den har vært i familiens eie siden 1960.

Traktoren Hugo låner, går som bruksttraktor på Flatval.

- Jeg bruker den når jeg er og hugger ved, jeg kjører til butikken med den, og på julaften brukte jeg den som "reinsdyr" da jeg var nisse i nabolaget, forteller Hugo.

Til sammen kom det fem småfly til treffet. Her studerer folk Trym Hoff sitt mikrofly, en Pipistrel, som er verdens raskeste høyvingefly.

Flyene kom

Tema for det uformelle treffet søndag var Cars and Wings. Folk fra småfly-miljøene rundt om i Trøndelag var invitert til å komme. Da lokalavisa var der, var det kun ett eneste fly på plass. men utover dagen kom det fly fra flere hold, og mange benyttet tilbudet om å få seg en tur opp og se Frøya fra lufta.

Amerikanere og veteranbiler på rekke og rad på Frøya motorsportsenter