En festival gjør seg ikke sjøl, det skjønner alle. Og når arrangementet blir av en viss størrelse, som for eksempel Frøyafestivalen, begynner det virkelig å dra på med arbeidstimer som kreves for at det skal gå smurt i alle ledd.

Festivalsjef Hallbjørn Stenhaug har på oppdrag fra lokalavisa Hitra-Frøya regnet på hvor mye frivillig arbeid som legges ned for at vi andre skal ha ei knall festivalhelg 8.-10. august. Og summen er imponerende; 4.500 - 5.000 frivillige arbeidstimer legges ned i Frøyafestivalen 2013.

Avdelingsledere og menige

Stenhaug bruker selv cirka 750 timer i forberedelsene til Frøyafestivalen. Og avdelingslederne bruker tilsammen cirka 400 timer innen festivalen går i gang.

- Under selve festivalen bruker avdelingslederne cirka 500 timer. De menige frivillige bruker cirka 2.900 timer på festivalen. Det vil si at årets festival krever 4.500 - 5.000 frivillige arbeidstimer for at arrangementet skal kunne gjennomføres, forteller Stenhaug.

Veldig mange jobber gratis

Frivillig-innsatsen til de mange har gjennom årenes løp gitt store beløp tilbake til frivillige lag og organisasjoner som stiller arbeidskraft til disposisjon.

- De fleste av avdelingslederne jobber helt gratis for festivalen. I løpet av de første sju årene vil cirka 700.000 kroner ha blitt tilført frivillige lag/organisasjoner, forteller Stenhaug, og legger til:

- Mange av de frivillige ønsker ikke å gi penger til et lag/organisajon. De vil helst bare gjøre en innsats for Frøya og Frøyafestivalen, så den kan overleve.

Frivillig for sjette året

En av de mange som bidrar, er Tor Aune. Lokalavisa Hitra-Frøyas fredagsutgave (papir og eAvis) forteller om Aune i år jobber som frivillig på Frøyafestivalen for sjette året.

- Det går ikke an å bare sitte i en lenestol å håpe på at noe skal skje, sier Aune, som har ansvar for plakater, promotering og billettsalg. Da lokalavisa pratet med ham, drev Aune og organiserte folk slik at  inngangsluka til festivalen går riktig og rolig for seg.

- Det blir så mye folk og pågang på bardiskene, at de ikke har mulighet til å  utfordre folk til å legitimere seg. Derfor er det viktig at vi setter riktig bånd på rett folk allerede ved inngangen, sier Tor Aune, som har kontroll på det meste bortsett fra været.

- Her er alt under kontroll, så nær som været. Det går det verken an å bestille eller klage på i etterkant, sier den muntre frivillige i forkant av Frøyafestivalen.