Noen vil kanskje lure på hva olabil har med valgfaget arbeidslivsfag å gjøre, men en av lærerne i faget, Sigrid Ressem Østring, forklarer at året har inneholdt mange oppgaver for 10.klassingene.

- De har planlagt utformingen av olabilene, og de har dokumentert prosessen med å lage dem. Det har også betydd at de må levere inn en skriftlig oppgave på det de har gjort. De har skrevet søknader om å få låne verksteder og garasjer, og de har skaffet sponsorer til bilene. For eksempel har de skaffet materialene bilene er laget av selv, og de har lært å samarbeide, sier Sigrid Ressem Østring.

Bil uten hjul

En skikkelig snøbyge er nettopp unnagjort da elevene tropper opp på avtalt plass på Sistranda. På forhånd har de satt opp nabovarsel om at Melkhaugveien på Yttersian ville bli åsted for olabilløp denne tirsdags formiddagen. Ni biler er påmeldt, men av sikkerhetsmessige grunner tas en ut før løpet starter. Den har ikke hjul, og tanken om at fire elever skal springe med "kjøretøyet" mellom seg, forkastes. Det tror vi den tenkte sjåføren i en løs stol oppå ei treplate med håndtak skal være veldig glad for.

Se vår video fra konkurransen:

(tilgang til videoen krever innlogging i HF+, som er inkludert for alle abonnenter, eller få tilgang en hel måned for bare 45 kr.)

Ulike kjøretøy

Så starter konkurransen med kjøretøy av ymse slag. Nederst i bakken står lærer Nicolas Berg klar med stoppeklokka. Noen triller fort, andre går veldig sakte. Noen får ikke nok fart til å komme i mål på egen hånd, andre når ikke mållinja på grunn av velt. Heldigvis har de fleste hjelm, men slett ikke alle. Både hjelm og hansker burde vært påbudt, tenker vi, når unge Jonas Nordvik tar hendene nedi asfalten for å stoppe en uregjerlig bil. Og tanken om hansker blir bare sterkere når vi ser skrubbsårene han har fått i hendene.

Lett og ustabilt

Benedicte Valvåg går overende få meter fra start, både første gang, og når hun får prøve en gang til. Så er drømmen om seier over for både Benedicte og Jonas. Jonas har skrubbsår og et kutt under kneet, Benedicte tror hun vil være blå på rumpa neste dag.

- Bilen var for lett, og hjulene var alt for ustabile, forklarer sjåfør Benedicte, mens byggmesteren beklager at han ikke brukte mer solide materialer.

Storparten av tilskuerene består av elever tilhørende gruppene for hver bil, og av elever på de andre valgfagene. Hutrende følger de med på løpet, jubler når noen kjører veldig godt, og holder pusten når noe går galt.

Les flere saker om øyungdommer her

Fordel med erfaring

En etter en slås bilene ut av konkurransen. De tre som kommer til semifinalen er Anonymous med David Bremnes, Team 100 & hælvett med Mari Udtian og Sverigegjengen med Idar Strømme. Men svenskebilen, den mest forseggjorte av alle, blir også slått ut. Så står det mellom bilene ført av David og Mari. Bare vel tre sekunder blir det mellom dem, og Mari, med bakgrunn fra dragracebanen, kan løfte armene i været og juble over seier. Seieren, og premien som er gavekort på den lokale pizzarestauranten, deler hun med gruppa si, før olabiler og rekvisitter samles opp og tas med tilbake til skolen. Og denne dagen er det ingen som somler før de kommer seg avgårde. To plussgrader har gjort de fleste blåfrosne, og det blir godt å komme seg inn i skolevarmen igjen.