I dag starter forskningsdagene ved Frøya videregående skole. Fram til torsdag kan andre skoleelever og interesserte få et innblikk i hva skolen driver med av forskning og innovasjon. Det er tredje år på rad at Frøya videregående skole har sin avlegger av den landsomfattende forskningsfestivalen.

Hovedtema i år er mat, og i området nedenfor skolen er det blant annet bygget en kokegrop og en hjell. Hjellen er ikke bygget for å tørke fisk, men det som har blitt ett av skolens satsingsområder: tare.

LURutemat er tittelen på årets dager, og LUR er en forkortelse for Lite Utnyttede Ressurser, altså ressurser man tradisjonelt ikke har ansett som mat. Som for eksempel tare.

- Vi startet vel med tare i forbindelse med forskningsdagene for to år siden. Etter det har vi skaffet oss mye erfaring. Vi har samarbeidet med den koreanske skolen, vi høster tare, og vi har testet ut mye bruk av tare som mat. Det vi vil undersøke mer nå er prosessering, sier lærer ved restaurant og matfag, Elisabeth Jensen.

- Vi har lært veldig mye på disse to årene. Og vi jobber med å få kunnskapen om det vi har utenfor døra vår, inn i de forskjellige fagene, sier hennes kollega  Ellen Johansen.

Og elevene synes dette er en spennede måte å ha skole på.

- Da vi den første skoledagene ble tatt med ut på et skjær for å høste tare, lurte jeg på hva jeg egentlig hadde startet på. Men dette er både arti og spennende å jobbe med, sier Livijus Liutkus, som startet førsteåret ved restaurant- og matfag i høst.

Like bortenfor er biologilærer og NTNU-forsker Jussi Evertsen og noen elever i ferd med å få på plass en jetyak som skal stilles ut. Denne har skolen fått låne fra NTNU, og planen er at elevene skal bruke denne til ulike forsøk etterhvert. Jetyaken er en motorisert kajakk som kan fjernstyres, og brukes til kartlegging og undersøkelser av sjøområdene.

Selv om hovedtema i år er mat, har skolen flere tiltak og forsøk som går på andre ting. Blant annet skal elevene som har kjemi, prøve seg på å utvinne jod fra tare.