14-årige Stig Rune Elvemo får i dag utdelt medalje fra Carnegies heltefond etter at han reddet seg selv og faren fra å drukne etter en båtulykke.

- Stig Rune hadde en kroppstemperatur på 32 grader, mens jeg hadde 33 da vi kom til St. Olavs. Jeg hadde hatt et hjerteattakk for to år siden og nå fikk jeg hjerteflimmer på grunn av alt som skjedde. Men det går heldigvis bedre nå, sa Leif Rune Elvemo noen dager etter hendelsen i februar til lokalavisa.

Måtte svømme alene

Etter en båttur havnet Leif Rune Elvemo og hans 14-årige sønn Stig Rune i det iskaldet vannet utenfor Akset på Hitra. De har ikke på redningsvest, men har på varmekjeldresser.

- Det var veldig kaldt, men vi måtte bruke litt tid på å få samlet inn noen blåser og noe tau for å hjelpe oss med å komme til land. Det er vanskelig å anslå hvor lenge vi lå der, men det føltes ut som en 30-45 minutter minst, anslår faren.

Så må de to svømme 150 meter til land. Faren kommer til 100 meter før han må utslitt legge seg på en holme og se sin sønn svmme de resterende 50 meterne alene. Stig-Rune kommer seg på land og får hentet hjelp.

- Først må jeg si at jeg er fryktelig stolt over sønnen min som svømte til land og fikk hentet hjelp. Jeg trodde virkelig min siste time hadde kommet, fortalte Leif Rune Elvemo.

Både far og sønn ble innlagt på St.Olavs etter ulykken og Leif Rune fikk hjerteflimmer etter alt som skjedde. Men heldigvis fikk ingen av dem noen varige men.

- Kunne fått katastrofale følger

Leif Rune er ikke den eneste som hadde lagt merke til sønnens heltedåd. Her er noe av det fylkesmannen skriver om grunnen til at 14-åringen får Carnegies heltefond, som belønner personer som redder andres liv, ofte med fare for sitt eget.

- Sønnen springer opp i ulendt terreng ca.700 meter fra sjøen opp til fylkesvei 713. Her får han kontakt med folk og får varslet nødetatene. Uten sønnens gode fysiske og psykiske form og med gode svømmmeferdigheter hadde dette fått katastrofale følger.

Lokalavisa tok kontakt med Leif Rune dagen før utdelingen.

- Det er veldig stats for sønnen min så klart, selv om det ennå kanskje ikke har sunket helt inn det som skjedde. Men om en 10-15 år kan det nok hende at Stig Rune har noen andre tanker om det som skjedde. Nå skal vi ha med besteforeldre og andre fra familien til Trondheim, så det blir spennende.