Hun ble dermed den første hitterværingen født i 2015. Ina Tande og Johan Ølstørn ble litt overrasket over at de kunne kalle lille Emma for årets nyttårsbarn.

- Emma ble født den 6. januar. Vi hadde nok ikke tenkt at hun skulle stikke av med den tittelen her på Hitra, men vi synes jo det bare er artig, forteller mor Ina.

Ansnes i all overskuelig fremtid

Paret er bosatt på Ansnes. Der blir de boende i all overskuelig fremtid, kan pappa Johan fortelle.

- Vi vurderer ikke noe annet bosted før Ina og jeg blir pensjonister. Med mange barnefamilier rundt oss ser det ut til at Emma får mange venner å leke med i nærmiljøet. Det er viktig for oss.

Verken Johan eller Ina er vokst opp på Hitra. Johan har trådd sine barnesko på Sistranda, mens Ina hadde sin oppvekst på Othilienborg i Trondheim. Nærheten til St. Olavs hospital gjorde at Ina valgte å bli i Trondheim etter juleferien. Men den vordende mor hadde det ikke travelt med å komme seg til fødestua da de første tegnene til fødsel kom.

Kjolekjøp med rier

Da riene så smått varslet at Emma var på vei ble det brått viktig for Ina å skaffe en kjole i størrelse 50 til den kommende datteren.

- Faren min fylte 60 år senere i januar. Jeg så for meg at jeg ikke ville få tid eller mulighet til å handle klær til Emma etter fødselen, forteller Ina.

Men etter litt leting blant kleshengerne i butikken måtte mor etterhvert gi opp kjoleprosjektet. Riene ble for tette, og en tur til sykehuset ble mer aktuelt enn en shoppingrunde.

Johan har to barn fra et tidligere forhold. Han hadde akkurat levert ungene til barnas mor da telefonen fra Ina kom.

- Jeg husker lite av kjøreturen inn til byen. Jeg kan minnes at det var veldig dårlig føre, men ellers har jeg få minner fra turen inn. Jeg var nok veldig fokusert på det som skulle skje, forteller Johan.

Blikket mot stjerner og fullmåne

Ti over ett på natta den 6. januar kom Emma til verden. Hun veide 3040 gram og var 47 cm lang.

Hun var en stjernekikker, noe som kan lyde søtt og hyggelig. Men å føde en stjernekikker byr på en ekstra utfordring hos den fødende.

Det betyr at barnet kommer til verden med ansiktet vendt opp mot himmelen i stedet for ned mot jorden, som man normalt ser ved fødsler. En stjernekikkerfødsel er gjerne lengre og mer smertefull enn andre fødsler. Heldigvis er det ikke farlig, og barnet tar ikke skade av å komme til verden med ansiktet vendt opp.

- Terminen var en uke senere, men det var mange som antydet at jeg kom til å føde rundt 6. januar. Det var fullmåne da, og det sies at fødslene gjerne kommer når det er fullmåne, forteller Ina.

- Det var i allefall full måne og full fødestue da Emma kom, skyter Johan inn.

Navnet Emma var allerede klart da jenta ble født. De nybakte foreldrene hadde ingen tanker om å kalle datteren opp. De valgte et navn de likte.

- Vi kikket nok ikke langt nok bakover i familietreet. Da vi annonserte navnet til slekt og familie viste det seg at Emmas tippoldemor også het Emma. Det er ekstra stas at vi har valgt et navn som finnes i slekta fra før, synes Johan.

[M]

Bleieskift

Mathias og Iselin er stolte søsken, og kan ikke få gitt lillesøster nok klemmer og kos.

- Vi er veldig bevisste på å ha oppmerksomheten rettet mot eldre søsken. Det er viktig for både Ina og meg at de eldste føler seg sett, selv om Emma har kommet.

Som pappa til to eldre barn har Johan erfaring med bleieskift. Men mye tid ved stellebordet blir det ikke, skal vi tro trebarnspappaen.

- Jeg har jo prøvd dette før, så jeg har bare latt Ina ta det meste av bleieskiftene. Det er jo greit at hun får prøve seg også, ler Johan spøkefullt.

- Ha ha! Så det er derfor jeg ender opp med alle bleieskiftene, ja!, ler Ina.