- Vi får ikke til å drive Salmar uten fiber, fortalte Håkon Karlsen, IT-ansvarlig i Salmar ASA, nylig til Hitra-Frøya. Det skjedde i forbindelse med at lokalavisa nylig fokuserte på internett-problemer i øyregionen.

- Vi måtte selv ta en investering på noen hundre tusen kroner, noe jeg synes nesten er tragisk. Nå har vi lagt fiber langs den nye høyspentledningen som ble bygget utover til oss, med forbindelse til Hitra via en radiolink. Så nå har vi ingen problemer. Men jeg skjønner godt at Frøya må ha fiber uansett. Det er mange bedrifter som plages med dårlig forbindelse, og ikke minst mange privatpersoner, sier Håkon Karlsen.

Tar fram tidligere planer

Etter at Hitra-Frøya skrev om internettproblemene til flere bedrifter i Melandsjø og Dolmsundområdet, har Telenor bestemt seg for å se på legging av fiberkabel over til Frøya, som er den eneste kommunen i Sør-Trøndelag som ikke har fiber.

- Det er forståelse fra våre planleggere at det er et behov for å aktualisere fiber mellom Hitra og Frøya etter denne saken. Behovet har ikke blitt mindre for å si det slik, sa informasjonssjef i Telenor, Knut Sollid.

Prisen avgjør

Men om det blir lagt fiberkabel kommer an på hvor dyrt det blir.

- Da Hitra kommune skulle etablere vannledning på deler av strekningen mellom Melandsjø og Kvernhusvik for en tid siden, ble det samtidig vurdert legging av fiber. Da ble fiberleggingen skrinlagt fordi ingen ville betale for utbyggingen. Nå kikker vi på nye mulige alternativer for å legge fiberkabel. Vi har ikke midler for inneværende år, men vi har et håp om å få dette inn på neste års budsjett, sier informasjonssjefen.

Det er ennå uklart om det blir et prosjekt bare i Telenor-regi, eller i et samarbeid med Trønderenergi. Et rent Telenor-prosjekt vil sjøkabel i en trasé som krysser Dolmsundet i nærheten av Kvernhusvik.

- Blir det i et samarbeide med Trønderenergi, vil det bli en annen trasé, og da vil det bli en lengre avgreining mot Kvernhusvik, noe som vil gjøre prosjektet dyrere, sier Sollid.

- Skulle vært her i går

Ordfører Berit Flåmo kan nesten ikke vente lenger på at Frøya får fibertilknytning.

- Endelig, sier jeg bare. Det skulle vært her i går. Vi har altfor dårlig internettdekning i dag. IKT-lederen i kommunen er fortvilt over internettdekningen til kommunens virksomheter, og vi har et oppegående næringsliv som sliter med forbindelsen. Det er bare å trøkke på, sa Flåmo til lokalavisa.

Hun vil gjøre sitt for å få fiber til øya, og håper Trønderenergi vil samarbeide med Telenor.

- Jeg skal gjøre det jeg kan for å få fiber hit. Og jeg opplever at Trønderenergi har vært positiv til utbygging av internett i kommunene. Det håper jeg de er fortsatt. Nå stoler vi på at det blir fiber, det må vi bare ha, sa ordføreren.