Det hele startet med at Nora Elise Solstad fra Oslo var i Trondheim på besøk i fjor. Hun var med på forskningsdagene, og der tok hun en quiz om fisk. Denne vant hun, men tenkte ikke så mye over hva som var premien: en besøkstur med klassen til Måsøval fiskoppdrett. Men litt senere fikk rektor ved Grindbakken skole i Oslo en henvendelse fra Måsøval om hvordan man skulle innfri denne premien.

- Vi hadde nok tenkt at det ville være en skoleklasse i nærområdene, og at vi skulle arrangere en dagstur for dem. Men når det så ble en klasse helt fra Oslo, bestemte vi oss for å få ordnet et skikkelig opplegg som gjorde det verdt å ta turen, forteller Ingar Kyrkjebø, som var vert for de 21 elevene og seks voksne, som ved siden av å ha to opplevelsesrike dager i øyregionen, også fikk lagt inn et besøk i Trondheim under turen.

Nora Alise (foran til venstre) er godt fornøyd med premien

- Det har vært veldig gøy og spennende, forteller quizvinneren Nora når lokalavisa møter noen av elevene før avreise innover til Trondheim.

Hun forteller at klassen har gjort mye i forkant. De har hatt havbruk som tema i klassen, og lest og lært mye før de kom.

- Jeg tror nok røkterne ute på Espnessvaet var litt overraska over spørsmålene de fikk fra elevene, smiler Ingar Kyrkjebø, som sier det har vært helt topp å være vertskap for klassen.

Det var også spennede å dissekere laks

På de to dagene fikk elevene være med på klekkeri og lære om hvordan laksen utvikler seg fra egg til fisk. De var ute på ett av Måsøvals fiskoppdrett, hvor de blant annet dissikerte laks. De var og fisket torsk, besøkte Sula, og ikke minst: kjørte gokart på Frøya motorsportsenter.

- Gokart-kjøringa var det artigste, sier Karelius Heitman, og de andre elevene nikker.

Men de synes også det var veldig spennede å være ute på en oppdrettsmerd. Og det å fiske torsk, selv om ikke alle hadde fiskelykken.

- Gruppa i båten vår fikk ikke noe fisk. Men den andre gruppa fikk, forteller Karelius.

Og hele klassen vet - i motsetning til mange andre - hva en merd er.

- Men før vi kom, trodde vi at det het "mærd", men nå har vi lært at man sier "mær", forteller Nora, som har lært mye nytt om oppdrett siden hun for snart ett år siden vant en quiz om fisk. Det har også hele klasse 6 C fra Grindbakken skole.

Besøk på Sula