Prosjektmedarbeider i forebyggende team Lindis Mari Johansen og ungdomskontakt Silje Axelsen har jobbet med å sette opp gratis aktiviteter i løpet av romjulen for å gi unge muligheten til å finne på noe og møte andre.

– I regi av psykisk helse skal vi i løpet av romjulen gi først og fremst unge i aldersgruppen 13–20 år ulike gratis aktivitetstilbud. Dette er et veldig lavterskeltilbud som vi håper kan være positivt for befolkningen. Enten om man har behov for å komme seg ut, møte andre eller finne på noe i romjulen - og alt er gratis, sier de.

Kino, konsert og romjulskos

De har blant annet kjøpt inn kinobilletter til to forestillinger på Frøya kino 3. og 5. juledag, og laget et arrangement med et opplegg i Frøyahallen 6. juledag, med turneringer og andre leker, etterfulgt av pizza, brus og snacks.

– Fredag er det romjulskos i Frøyahallen, og der vil det også være åpent for å bare «henge», spille spill osv. Det vil være brettspill og hallspill, med blant annet badmintonturnering og andre leker.

– Vi har også leid inn Jo Sverre som skal holde en liten konsert i foajeen i kulturhuset. Denne konserten er for alle aldere. Der vil det bli servert saft og pepperkaker og trekning av premier.

At aktivitetene er gratis er for at det skal være lettere i en tid med trang økonomi å komme seg ut og finne på noe.

– Det vi tenker med konserten er at det er en fin arena å ta med seg en venn eller nabo som man kanskje vet sitte og er litt ensom, og ta de med seg på en lavterskelkonsert, og bare være sammen. Og det som er så fint er at alt dette er gratis, og i en tid med presset økonomi kan det være fint for eksempel for foreldre å ta med barna på noe som er gratis.

– Ser at det har en forebyggende effekt

De håper aktivitetene kan gjøre det litt lettere for folk som er ensomme i jula å komme seg ut og treffe folk og finne på noe.

– Tanken var at man vet at jula kan være en tung og ensom tid for flere, og det å ha noen aktiviteter å dra på i romjula kan være fint, eller bare det å komme seg ut for å være sosial. Det meste er jo stengt i jula, og man er ikke på skolen, så det kan være godt å komme seg ut.

De forteller at de ser at det å være sosial har en positiv forebyggende effekt på psykisk helse.

– Vi har fått tilskudd fra Helsedirektoratet, og det er sånn vi har fått mulighet til å skape disse aktivitetene i år. Vi jobber hver dag med psykisk helse og vi ser at det har en forebyggende effekt å treffes og å ha noe å gå til, og kanskje spesielt i jula som er en sånn «alt skal være bra-tid», også er det ikke alle som kjenner på det.