Det er ferietid og mange nordmenn reiser på hytta. Et godt tips for å sikre en god ferie er å huske på at brannsikring er akkurat like viktig på hytta som hjemme.

Selv om det er en feriebolig, er det påbudt med fungerende røykvarsler og slukkemiddel på hytta. Mange hytter ligger langt fra nærmeste brannstasjon og tidlig varsling er derfor helt avgjørende hvis uhellet først er ute. Men det nytter ikke å ha røykvarsler og slukkemiddel hvis det ikke fungerer.

Det kan også være smart å tenke på at noen utleiere slurver med påbudet om fungerende røykvarsler på hyttene, så ta dine forholdsregler og sjekk røykvarsleren selv om du ikke er eier av hytta. Sjekk også at slukkemiddelet på hytta er i orden.

[M1|

-Med noen enkle grep kan du sikre hytta. Da er du trygg hele døgnet enten du skal tilbringe fridagene på egen hytte eller i leid hytte, sier pressetalskvinne i Sector Alarm Sissel Eckblad

Bare i fjor døde 61 personer i boligbrann og hvert år omkommer i gjennomsnitt over 60 personer i brann. De fleste dør i egen bolig. Mange tragiske ulykker kunne ha vært unngått om vi hadde fulgt grunnleggende og enkle råd om brannsikring.

Tips for brannsikring

- Forlat aldri komfyren under matlaging

- Sjekk røykvarsleren

- Fjern brennbare materialer som ligger i nærheten av bålpanner og lignende

- Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av

- Slå av TV med av-knappen på apparatet, ikke bare med fjernkontrollen

- Sjekk at levende lys er slukket

- Sjekk at ingen varmeovner/terrassevarmere er tildekket

- Undersøk om det er svimerker eller sterk varmegang i sikringsskap

- Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper

- Slukk levende lys når du forlater rommet

- Er det brannslukkingsapparat i boligen?

- Sjekk brannslukkingsapparatet jevnlig

- Påse at lysestaker ikke står i nærheten av gardiner og liknende, og at de har ikke-brennbare dekorasjoner

- Ha brannøvelser med barna i familien

Sikring hjelper

Nordmenn blir stadig flinkere til å sikre hjemmene mot innbrudd og brann og ferske tall viser at det aldri har vært flere boliger med boligalarm. Ifølge tall fra NHO Service har drøye 400 000 boliger boligalarm tilknyttet alarmsentral og dette er en økning på over fem prosent sammenliknet med året før.

Dette er en utvikling vi forventer vil fortsette også i årene som kommer og som støttes av ferske tall fra en markedsundersøkelse gjennomført av Carat. Hele 84 prosent sier at alarm virker forebyggende og 77 prosent sier at direktekobling til en alarmsentral gir en ekstra trygghet.