Ada Hanssen er pensjonist, og bor i et boligfelt i Fillan. Ada Hanssen er pensjonist, og bor i et boligfelt i Fillan. Hun er aktiv bruker av internett og har operativsystemet Windows på datamaskinen.

- Du har problemer med datamaskinen

- I ellevetiden mandag så jeg at det var et ubesvart anrop, med ukjent nummer på fasttelefonen min. En halvtime senere ringte det igjen, denne gangen et fremmed nummer som jeg ikke kjente igjen. Jeg ble faktisk nysgjerrig, så jeg tok telefonen, sier Hanssen.

- Det var en mann som presenterte seg, på håpløs engelsk, og med indisk aksent. Jeg skjønte ikke noe av det han sa, så jeg la på, forteller Ada.

Hun tenkte ikke mer over den merkelige samtalen, før det en drøy time senere på nytt ringte fra et fremmed nummer.

- Denne gangen var det en dame som ringte. På god engelsk og en høflig måte sa hun omtrent dette: God dag. Jeg ringer fra Windows. Du har problemer med datamaskinen  din. Det kan jeg hjelpe deg med, forteller Hanssen.

Men da ble den våkne pensjonisten mistenksom.

Skjønte at det var lureri

-  Jeg la ikke så mye vekt på den første telefonen, men da denne kvinnen sa at det var noe galt med datamaskinen min, skjønte jeg med en gang at noe ikke stemte, og at hun forsøkte å lure meg. Det som var så rart, er at jeg hadde hatt problemer med PC-en den siste uken, etter at jeg måtte laste ned flere oppdateringer på programvare i forrige uke. Jeg lurer på om de da hacket seg inn på PC-en min for å lettere få meg på kroken når de ringte. Da kunne de ha fikset problemene, men samtidig fått mulighet til å svindle meg på en eller annen måte, mener Hanssen.

For å avlede kvinnen som ringte, lot hun som om hun ikke hadde peiling på data.

- Hun var høflig, og ville at jeg skulle åpne datamaskinen og følge hennes instrukser. Men da jeg latet som jeg ikke skjønte hva hun mente, så ble hun autoritær i stemmen. Jeg skjønner at noen kanskje vil gå på limpinnen og gjøre som hun sier. Men det gjorde ikke jeg. Det endte med at jeg sa at hun kunne ringe tilbake dagen etter, slik at hun kunne snakke med sønnen min i stedet for. Jeg har ingen sønn, men det var det jeg kom på for å avslutte samtalen, sier Hanssen.

- Ikke gjør som de sier

Hun ringte med gang opplysningen for å finne ut hvor telefonnumrene kom fra.

- Da ble jeg fortalt at numrene var registrert i Tanzania, og at det sannsynligvis dreide seg om svindelforsøk, forteller Hanssen.

Da ringte hun lokalavisa, for å kunne advare andre mot å bli lurt dersom de mottar lignende telefoner.

- Det er ganske ekkelt å tenke på at noen kan gjøre slikt. Jeg ser på internett at det har vært slike svindelforsøk oppover langs hele kysten, og nylig i på Nord-Møre. Nå har de begynt på Hitra, og vil sikkert ringe rundt til flere i regionen. Derfor vil jeg advare andre som får telefoner der noen påstår at de er fra Windows, og at de ikke gjør som de sier, advarer Hanssen.

Lurer til seg bankkort-nummeret

I følge Tidens krav har politiet fått flere meldinger fra folk den siste uken, som mener de har blitt forsøkt svindlet på samme måte som Hanssen beskriver.

Svindlerne klarte nesten å få tilgang til bankkontoen til den ene som ble oppringt.

– Den andre som ringte politiet for å varsle om svindelforsøket hadde kjøpt ny PC, og trodde dette var en oppringning i den forbindelse. Hun rakk å oppgi sitt kortnummer før hun skjønte at dette var svindel. Hun fikk raskt sperret kortet hos banken, og så ringte hun oss for å varsle, forteller operasjonsleder Jan Helge Kjøl til tk.no.

Det er etter at svindleren har ”fikset” PC-en din, at svindelen begynner. Da kan hun eller han, foreslå at du kjøper en billig serviceavtale, som varer livet ut. Så blir du lurt til å skrive kortinformasjonen din inn på en nettside som svindleren oppgir.

Dermed har svindlerne tilgang til å bruke kortet ditt.

Politiets råd er å ikke la noen få tilgang til PC og kredittkort, uten at du er helt sikker på hvem du snakker med.