Foreninga Toppidrett Hest Frøya/Hitra er nylig registrert i Enhetsregistreret med forretningsadresse Norddyrøya. Styreleder er Kristin Furunes Strømskag med Victoria Augustsen Paulsen som nestleder i styret. Styremedlemmer er Vilde Glørstad, Anniken Myrseth og Turid Merete Stokkan Glørstad.

- For unge ryttere som ønsker å satse målrettet og systematisk på sprang, dressur eller feltritt. Toppidrettstilbudet gir muligheter til å kombinere skolegang med ens interesse for hest. Toppidrett Hest Frøya/Hitra har all undervisning rettet mot hest på Stall SLT på Strømøy Gård, Frøya, står det i beskrivelsen hos Brønnøysundregistrene.

Initiativ fra hestejentene selv

Lokalavisa Hitra-Frøya møtte hestejentene på Strømøya i fjor høst for å skrive om initiativet fra hestejentene på Strømøya, deres foreldre og Janniche Lund Teigås i Stall SLT. Noen uker etter skolestart var det klart at Frøya videregående skole kan tilby toppidrett hest som linjefag på studiespesialisering, og som valgfag for elever på yrkesfag.

Victoria Paulsen (16) planla å flytte til østlandet for å kombinere satsing på ridning og skole. Nå går hun og tre andre jenter på toppidrett hest på Frøya.

- Jeg vil satse på hest. Nå får jeg trent mye mer, samtidig som jeg også får teori, sier Victoria.

Etableringen av faget gjorde også at Vilde Glørstad fra Hitra valgte å flytte tilbake til øyregionen.

- Jeg hadde gått ett år på Sjetlein videregående skole. Men da det ble slik at vi fikk dette tilbudet, valgte jeg å flytte utover, forteller hun.

Sammen med Tuva Takle og Ulrikke Wågø utgjør de den lille klassen som ved siden av å ha skoletimer med strangriding, også får teori om hest, og som til våren får karakterer i faget toppidrett hest.

Stor hesteinteresse på Frøya

Læreren kjenner de godt fra før: Jannicke Lund Teigås driver stallen på Strømøya som alle de fire jentene er tilknyttet.

- Jeg har holdt på med hest i 25 år nå, og jeg synes det er veldig artig at vi får på plass noe slikt her. Hestemiljøet har vokst mye de siste åra. Det er ikke så mange årene siden det nesten ikke var en hest på Frøya. Nå har vi 24 hester her på stallen, og i tillegg er det to staller til på øya. Og det vil ikke bli noe problem med å få rekruttere elever i årene som kommer. Her er det mange yngre jenter som allerede har bestemt seg for at de vil satse, fortalte  Janniche Lund Teigås, som skryter av iveren til sine fire elever.

- Dette er jenter som er veldig ivrige, så det er ikke mye skulking her, nei. De er intereresserte i å nå lenger og konkurrere, og det får de nå bedre mulighet til, fortalte Janniche.