Hitra og Frøya ligger igjen an til å gjøre det knallsterkt i matkonkurransen Det Norske Måltid, som regnes som Norges viktigste matpris. 80 produkter ble i dag avslørt som delfinalister, og hele tre av disse er utviklet og produsert i øyregionen.

  • I kategorien årets ost: Kongeost fra Hitra gårdsmat (Helgebostad)

  • I kategorien årets sjømat foredlet: Røkt Lakseloin med pepper og cognac (kaldrøkt), Garnviks Røkeri (Dyrøya)

  • I kategorien årets tradisjonsøl: Vindkast fra Storm Brygghus (Kvenvær)

Juryen har smakt seg gjennom 150 produkter og altså 80 av dem går videre til delfinalene på Bergen Matfestival, Matstreif i Oslo og Mathallen i Trondheim.

- De aller fleste produktene blir bedømt i regionen nærmest der de kommer fra, men av praktiske hensyn er det noen unntak, sier Kristin Austigard, prosjektleder i Det Norske Måltid.

Kongeosten er satt opp i delfinale i Bergen nå denne helga (5. september), mens Røkt lakseloin og Vindkast-ølet skal få sin endelige dom i delfinalen i Trondheim 17. september.

Resultatet av de tre delfinalene er 33 produkter som skal bedømmes og bli til 11 vinnere av en finalejury på senhøsten. Den store matgallaen og finalen blir i Stavanger fredag 8. januar 2016.

Juryen i Bergen består av juryleder kokk Anders Rødseth Isager fra Gastronomisk Institutt og Norsk Sjømatsenter. Med er også Hanne Frostad, Trude Norevik, kjøkkensjef ved Alvøparken og Adam Schive Bjerck fra Adams Matkasse.

Storm brygghus: Livet er for kort til å drikke industriøl (Saken krever innlogging i HF+)

I Trondheim på Mathallen er Roar Hildonen juryleder, restauratør som står bak spisestedet To rom og kjøkken i Trondheim. Med i juryen er også kjøkkensjef Lars E. Vesterdal, Ole Jacob Hoel, journalist og hobbykokk og Anne Karin Statle fra Lofotmat.

Alle de 33 finalistene i Det Norske Måltid 2015 er med i konkurransen om å bli Årets Matspire, en pris som deles ut av Matmerk. Prisen består av tjenester for å utvikle produktets merkevare og markedspotensial videre og har en verdi på 100.000 kroner.