Statistisk sett er det større fare for at du opplever vannskader enn innbrudd i boligen din. Alle som har opplevd vannskader vet at det er en kostbar, og ikke minst tidkrevende affære. Her er tipsene for å forebygge vannskader.

- Frykten for innbrudd mens vi er på ferie er det mange som føler på, men faren for vannskader i ferien er faktisk mye større – og det er det få som ofrer en tanke, forteller Tirill Ilebekk Hansen, kommunikasjonssjef i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) i en pressemelding. Hun har tipsene for å hindre vannskader i boligen din.

De fleste vannskader skjer når folk ikke er hjemme

Når ingen er hjemme får lekkasjen god tid til å spre seg og trenge inn i vegger, gulv og etasjeskiller, samt ødelegge møbler og annet inventar. For å forebygge lekkasjer bør du stenge vanntilførselen til boligen når du reiser bort.

- Å skru av hovedkrana når du reiser bort er nok det beste tipset jeg kan gi,  sier Ilebekk Hansen. Alternativt kan du installere NRL-stoppen. Det er en magnetventil med trådløs tilkobling som monteres på hovedstoppekranen. Denne kobles videre til en bryter ved inngangsdøra, eller direkte på alarmsystemet. Da kan du enkelt stanse all vanntilførsel med et tastetrykk når du forlater boligen din, fortelle hun.

5 tips for å forebygge vannskader:

1. Skru av hovedkrana når du reiser bort, eller installer NRL-stoppen

2. Rens alle sluk og vannlåser jevnlig. Hår og såperester hindrer vannet i å renne fritt og fører til mange vannskader.

3. Ikke la vaskemaskin og oppvaskemaskin gå når du ikke er hjemme. Steng vanntilførselen når maskinene ikke er i bruk.

4. Hold skapene under kjøkkenvasken ryddige.  Her ligger det flere rør som ikke tåler å bli dultet bort i til stadighet.

5. Rens silen i armatur-tuten når du merker at trykket blir dårlig.

- Sørg for at alle i husstanden vet hvor stoppekranen er  - så den enkelt kan stenges om uhellet er ute, avslutter Kommunikasjonssjefen i NRL.