For noen dager siden, skrev lokalavisa Hitra-Frøya om den mangeårige kamskjell-dykkeren Ola Skjåk-Bræk, som i høst fant en brunsvart perle. Perla målte hele ni millimeter i diameter og i følge en ekspert kan dette være den største perla som noengang er funnet og registrert fra et kamskjell i Norge.

Perle i oskjell

Robert Skarpnes tok kontakt med lokalavisa like etter å ha sett artikkelen, for å fortelle at det har blitt gjort store perlefunn her i øyregionen tidligere også.

- Min far, Martin Skarpnes fant en stor perle i et oskjell en gang. Tilfeldigvis kom jeg på at jeg hadde perlen liggende hjemme, etter å ha lest om Ola Skjåk-Bræks funn.

Det har blitt gjort store perlefunn i øyregionen tidligere, sier Robert Skarpnes og viser fram perlen hans far Martin fant under skjellsanking på femtitallet.

Skjellsanking

Robert mener å ha hørt at perlen ble funnet da hans far Martin drev å ploget etter villskjell i Frøyfjorden.

Havbrukshistoriker Hans Ulrik Hammer forteller at skjellsanking var ei tilleggsnæring for mange på Frøya.

- De ploget opp skjell, salta de ned og sendte de til Lofoten, hvor innmaten i skjellene skulle brukes til agn. Dette var stort sett før andre verdenskrig. Etter krigen ble det tatt i bruk annen agnmetode, forteller han.

Martin Skarpnes fikk satt perlen i en ring og ga den til sin kone Cecilie.

Laget ring av funnet

Robert måler den kremfargede, jevne og ganske så runde perlen og finner ut at den er akkurat ni millimeter. Samme størrelse som Skjåk-Bræks kamskjell-perle.

Robert forteller at perlen trolig ble funnet på slutten av femtitallet, og at han ikke har fått sjekket om perlen har noen verdi.

- Artig er det uansett å ha gjort et sånn funn, sier Skarpnes.

Hvorvidt det er vanlig å finne slike store perler i oskjell, som forøvrig ligner på blåskjell, er ukjent for ham.

- Jeg husker at vi som unger fant perler i blåskjell å samla på dem, men de blir småkorn i forhold til denne, forteller han.

Martin fikk laget ring av perlen og ga den så til sin kone Cecilie.

- Den tok hun i bruk, det husker jeg, sier Robert Skarpnes.