Kolbein Svensson har hytte i Lensmannsvika som ligger mellom Kvenvær og Forsnes. Fotoapparatet er alltid med, og mang et knips er gjort på Hitra. Men særlig ett av dem har betalt seg.

Vinnerbildet knipset på hytta

17. september kapret Svensson andreplassen i en internasjonal fotokonkurranse hvor BBC er medarrangør. Vinnerbildet ble knipset da han var på hytta i april i påska 2014.

2700 bilder er sendt inn av 700 fotografer fordelt på 59 nasjoner konkurrerte i åtte kategorier. Svenssons bilde deltok i kategorien ”Nordlys”. Dommerne måtte velge ut ni nordlysbilder av 300 innsendte bidrag. Av disse ni ble tre premiert, hvor Svensson altså tok andreplassen.

- Rett før midnatt tok det av

- Det var meldt nordlys, så jeg rigga meg til allerede i ti-tida på kvelden. Det ble noen kalde timer med venting, men rett før midnatt tok det av. Og i halvett-tida på natta fikk jeg drømme-scoopet, forteller Svensson.

Flere forhold gjorde denne fotoseansen utfordrende for Svensson. For det er en kald fornøyelse å vente i time etter time på det rette motivet. Det var snø og kaldt, og han byttet litt på hvor han lå. Dessuten begynner kveldene å bli lysere i april, noe som gjør det mer utfordrende å ta nattbilder. Over tohundre bilder ble tatt den natta, men premiebildet var et av de siste som ble knipset. Han skjønte fort at han hadde fanget noe spesielt med linsa.

En

- Det ble noen kalde timer med venting, men rett før midnatt tok det av, forteller Kolbein Svensson om nordlysopplevelsen på Hitra.

strime av dagslys

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg fikk med en strime av dagslys nederst på bildet mens nordlyset og stjernene dominerer bildeflata, forteller Svensson som mener at dette er blant de 2-3 beste bildene han noen gang har fotografert.

I tillegg til 250 pund ble bildet også hedret ved å bli trykket i en fotobok som viser topp tre foto i alle åtte kategorier. Premiebildet fra Hitra har kommet seg ut i verden.

Drømmer om vinterstormer på Hitra

Utmerkelsen har inspirert Kolbein til å ta enda flere bilder. Både av himmelhvelvingen og av Hitra. Han har nå gått til anskaffelse av et teleskop, og ser for seg mange spennende astronomifoto. Hitra er også et yndet fotomotiv, og øya blir nok flittig avbildet i løpet av vinteren.

- Jeg har tatt mange bilder på Hitra, men man blir ikke mindre lysten på å fotografere der ute etter dette. Drømmen er å få tatt noen knallgode bilder av vinterstormene på Hitra, avslutter Kolbein Svensson.