- Velkommen inn, smiler Venke Glørstad og serverer kjapt en rykende varm kopp kaffe når lokalavisa kommer på besøk.

Med kaffekoppen i handa geleides man inn i stua, men også gjennom oppstarten til stoffbutikken Sydilla.

Fysisk butikk

For det startet med et enkelt par gardiner. Til badet. Da siste sting i gardinene var festet kjente Venke på en glød og en glede som ikke ville slukne. Strikking hadde hun befattet seg med tidligere, men det kunne skorte på tålmodigheten. Nå hadde hun oppdaget en hobby hvor hun kunne starte og bli ferdig med et plagg på én dag. Det var en åpenbaring. Imidlertid savnet hun en rikholdig stoffbutikk som kunne forsyne henne med stoffer til sin nye hobby. I mangel på denne startet Venke opp en nettbutikk nede i kjellerstua si i Fillan.”Sydilla” så dagens lys tidlig i 2010.

Det etablerte seg raskt en stabil og lojal kundekrets. Et hektisk år senere tok hun sats og virkeliggjorde drømmen om en fysisk butikk. Og sammen med svigermor Eva åpnet hun butikk i Östersund. Det ble fire innholdsrike år. Men brorparten av kundene har vært og er norske, og det ble både tungvint og dyrt for Venke å drive butikk fra Sverige.

- Tollbestemmelsene gjorde at vi måtte sende store paller med stoff til Oslo for videre distribusjon derfra. Det ble ikke økonomisk for oss i det hele tatt, forklarer Venke.

Jenterommet til butikkdrift

1. april i år var hun derfor tilbake på Hitra med butikken sin. Et steinkast fra der det hele startet, men også denne gangen i en kjellerstue. Men det er lite som minner om kjellerstue dit lokalavisa blir invitert. Stoff-rull på stoffrull i er sirlig organisert. Mønster, knapper og glidelåser i alle regnbuens farger frister, og klippebordet og saks ligger klart for metervare i alle kvaliteter.

- Jeg sender en varm takk til mamma og pappa som har latt meg bruke kjellerstua og det gamle jenterommet mitt til stoffruller og butikkdrift, sier Venke med takknemlighet i røsten.

- Pappa har også satt opp belysning her, forteller butikkinnehaveren og peker opp i taket.

Sydilla er først og fremst en nettbutikk, men ved avtale er det mulig å stikke innom for å ta stoffene nærmere i øyensyn. Ellers sender Venke gjerne stoffprøver til nettkundene sine.

-Det er jo vanskelig å vurdere hvordan stoffene kjennes gjennom pc-skjermen. Derfor har jeg alltid vært raus med å sende stoffprøver til kundene mine.

Vil vokse seg større

Det en omstilling å forlate et lokale i Sverige på 100 kvadrat, og nå disponere kun 40. Men Glørstad har tro på at bedriften vil vokse seg større igjen.

- Jeg er på utkikk etter egnede lokaler, men nå i startfasen etter hjemkomsten er det helt greit med kjellerstua til mor og far, forsikrer Venke.

- På lengre sikt er drømmen at Sydilla vokser seg så stor at vi blir flere ansatte. Det ville vært hyggelig å ha kolleger å prate med i løpet av arbeidsdagen.

Bedriftsforum

I tillegg til fremtidige kolleger ønsker Venke å starte opp et bedriftsforum for 1-3 personbedrifter. Sammen kan småbedrifter utveksle felles erfaringer innen markedsføring, økonomi og andre utfordringer en kan møte.

- Jeg var med i et slikt bedriftsforum da jeg bodde i Sverige, og hadde stor nytte av det. Det betydde lite at vi kom fra svært ulike bransjer, men støtten vi kunne gi hverandre der var av stor betydning, mener Venke.

Mye på agendaen

Det er mange aktiviteter som står på programmet for 37-åringen utover sommeren og høsten. Aller først har hun sammen med Randi Schei tatt på seg den store oppgaven det er å sy kostymer til Marenspillet. Det er også sammen med Schei hun blir å se både på Hopsjødagene og i Sommerfillan denne sommeren.

- Vi pleier å delta på 3-4 messer i året. Vårmessa i Stockholm var i februar, så den har vi allerede vært på. Og i slutten av oktober er det jo den store Syfestivalen! Også det i Stockholm. Sydilla har deltatt de siste fem årene, beretter Venke.

- Workshops og masse aktivitet

I Sverige har de hatt sy-relaterte messer i lang tid. Syfestivalen er godt etablert i Sverige, og har holdt på siden 1990. For den hobbyinteresserte er messen Juleexpo på Lillestrøm et kjent arrangement. Men ikke alle vet at det var Venke som var initiativtaker da den startet i 2012. I alle år senere har hun vært medarrangør. Nå går hun med planer om å starte opp en egen messe i Oslo-området.

- Det er jo på Østlandet folk er! Nå er det usikkert om jeg rekker å få i stand en messe i 2015. Men jeg har et klart mål om få til en messe med mye aktivitet til neste år. Jeg ønsker meg en messe som baserer seg på mer enn bare salg. Jeg vil ha workshops og masse aktivitet, sier hun bestemt.

- Slipper å rygge

Som messedeltager blir det endel forarbeid. I alle fall når man går så grundig til verks som det Venke gjør. Før messene får hun sydd opp flere antrekk av de stoffene hun selger, både til seg selv, svigermor og til utstillingsdukkene de bruker på messen. Til dette sømarbeidet er hennes gamle kollega Eva og sydame Britt på 85 år viktige bidragsytere. Selv planlegger hun hvilke modeller det skal satses på og hvilke stoffer det skal sys av. Og hun setter sin ære i å lage en stand som ser så innbydende ut som mulig.

- Vi leier oss en stor bil som vi fyller til randen med stoffruller og sytilbehør. Heldigvis er de forståelsesfulle med sydamer bak rattet på messesentrene. De har gjerne organisert innkjøringen slik at vi slipper å rygge med de store bilene, ler Venke.

Boklansering

Ett annet arrangement som står på plakaten denne høsten er boklansering.  Venke har inngått et samarbeid med Kristin Thorsnes. Thorsnes som tidligere gitt ut syboka ”Heilt spesiell og jubel”, gir denne høsten ut en ny bok. Til høstens bokutgivelse står Sydilla som sponsor av stoffer til flere av modellene i boka.

- Det blir boklansering i november, og det gleder jeg meg veldig til, sier Venke entusiastisk.

Mange kurs

Man er fristet til å tro at som driver av Sydilla har man flere timer i døgnet enn de fleste av oss. Det stanser nemlig ikke med å sy kostymer, delta på messer og lansere bok. I tillegg går Venke med tanker om å starte opp både sykurs og sytreff på Hitra. Sykurs for nybegynnere står høyest på ønskelista for Venke nå. Men allerede til høsten tenker hun på flere ulike typer sykurs:

- A-kjole kurs, skjørtekurs, sy barneklær, buksekurs, sommerkjole i fast stoff, applikasjon, sy toalettmappe, foreldre+barn-kurs, kurs med polsk tolk og også workshop for å sy en lue eller pannebånd, ramser Venke opp.

Hun har også fått flere forespørsler om å arrangere sytreff, hvor sy-interesserte kan treffes for å sy i lag, og inspirere hverandre. Utfordringen er å finne egnede lokaler.

Skille seg ut

Syinteressen har økt formidabelt de siste årene, og med den popper det stadig opp nye nettbutikker som tilbyr stoffer.

- Det ser ut til at det er mange unge mødre i barselpermisjon som for en kort periode selger stoffer på nettet. Da gjelder det for oss å være en aktør som skiller seg fra dette, og signalisere kvalitet og kontinuitet.

- Blant annet har vi satset på en tysk leverandør som mange av våre kunder er fornøyde med. Dette er stoffer som koster litt mer, men kundene vil gjerne betale litt ekstra for god kvalitet. Det er jo ønskelig at det du bruker mange timer på å sy skal holde fasongen etter vask, og ikke farge av, forklarer Venke.

Monstertrucker og stjernebiler

Et annet ledd i å skille seg ut i mylderet av nettbutikker er å tilby stoffer ingen andre har.  I samarbeid med eksterne designere utviklet hun jerseystoffet med monstertrucker og sydilla-feer som ble kjempepopulære.

- Jerseystoffet vårt med monstertrucker har solgt kjempegodt, især med tanke på søm av klær til gutter.

Når hun nå skulle flytte tilbake til Hitra ønsket hun å bruke en lokal designer, og sammen med Hasse Lossius har hun utviklet nye motiv. Monstertruckene har fått et mer moderne og røffere design, og i tillegg har de utviklet et splitter nytt motiv. Stoffet vil hete ”Stjernebiler”. Stjernebilene er til trykking nå, og er et stoff Venke har veldig trua på.

- Det blir nok noen nye design av stoffer til små prinsesser også. Folk sier til meg at de er ”så lei av rosa stoffer”, men likevel er det det vi selger mest av. Det er nok mange prinsesser som får sine drømmer oppfylt fra kyndige syere rundt om i landet, smiler Venke.

Skjærgårdsjeeper og laks

Den driftige damen har planer om flere egne stoffer i fremtiden. Gjerne noe med mer lokal tilknytning.

- Jeg har vært i kontakt med Kaasbøll Boat om et samarbeid, så neste vår blir det nok kule skjærgårdsjeeper på stoffene. Og kanskje må vi få med en laks snart også, tenker Venke.

I tillegg til stoffer i nær sagt alle kvaliteter og farger tilbyr Sydilla både knapper, sytråd, symønster, blonder og strikk.

- Jeg synes det er et mål i seg selv at vi kan tilby alt det kunden behøver for å sy sammen et plagg, avslutter Venke Glørstad.

Med boklansering, sykurs og stoffbutikk er det klart at Venke har lagt alt til rette for at flere øyværinger kan smittes av sydilla.