Klokka 09:15 i går gikk alarmen hos Trønderenergi. Enhøgspentfeil mellom Fillan og Hamarvika gjør at Hitra og Frøya plutselig ståruten strøm.

- Feilenpå 66 kw linja vår gjør at hele Hitra og Frøya blir uten strøm. Det at Hitradatt ut var en ren følgefeil og her var strømmen borte i bare ti minutter,forteller kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi.

Tilgjengelig kraft blir penset om

Strømmen fortsetter å være borte på Frøya og i mellomtiden er altav tilgjengelig folk på vei ut for å feilsøke. All strøm som kan penses om til andreområder blir omdirigert, men det var i følge Wuttudal ikke så mye strøm ”dehadde til overs”.

- Vikjørte om den strømmen vi fikk til, men oppdaget raskt at feilen lå i en loop.En slags omfasningssløyfe, forenkler Wuttudal, slik at vi skal forståfagterminologien.

Feil i en ”loop”

Montørene finner raskt feilen og får rekvirert utstyr for å rette denopp så fort som mulig. Etter nøyaktig fire timer får siste abonnenter på Frøyastrømmen tilbake. Hva feilen skyldes og hvordan den evenuellt kan ha oppstått,er i følge Wuttudal vanskelig å si. Det kan i følge Wuttudal være både "Hilde","Ivar" eller andre.

Lik lokalavisas værsider på Facebook

- Hvasom har gjort at feilen har oppstått er dessverre vanskelig for oss å si, menat det er en ytre påvirkning fra været er vel ikke å se bort i fra. Det blirofte slike feil etter skikkelig uvær, ikke nødvendigvis akkurat mens det stårpå som verst, legger Wuttudal til.

Både beklagelse og ros

Han vil beklage overfor alle de rammede og skjønner godt at det ervanskelig å bli stående strømløs over en så lang periode. Samtidig vil hangjerne rose alle de dyktige montørene her på Frøya som sammen gjorde enformidabel innsats for å rette feilen.

- Det er jo selvsagt beklagelig at strømmen faller ut i hele firetimer, men ut i fra at det var en omfattende feil på høyspentlinja, gikk veldenne reparasjonen mer eller mindre på skinner. Det kunne vel strengt tattnesten ikke gått serlig mye raskere, konkluderer Wuttudal.