I en resolusjon i 1990 bestemte FN at den 1. oktober hvert år markeres som Den internasjonale eldredagen. Hensikten med å utpeke en bestemt dag var at FN ønsket å fokusere på at verdens befolkning stadig blir eldre. Over hele verden øker befolkningsgruppen som er over 60 år.

På Hitra markeres dagen med middag, taler og kulturinnslag på Hjorten hotell.

Generalsekretær i Pensjonistforbundet i nærmere 20 år, Harald Olimb Norman kommer til Hitra for å feire eldredagen og rose generasjonene eldre for hva de er og hva de får til.

– Jeg kommer, gjennom en helhet, til å fokusere på den ressurs eldre er i samfunnet. Her vil jeg trekke frem gode historier for å illustrere hva vi egentlig snakker om. Videre vil jeg rette søkelyset på det som ikke fungerer og hvor vi har et felles ansvar for å hjelpe svake grupper, utfordre det digitale utenforskapet samt gjøre eldre til talspersoner også for andre generasjoner. Ellers vil jeg fokusere på de store utfordringene som pensjon, tannhelse og medinnflytelse, opplyser Norman.

I tillegg til generalsekretærens festtale blir det kulturelle innslag, sang og musikk.

FN`s tema for eldredagen 2022 er å fremheve ansvaret alle nasjoner har for å fremme og beskytte eldre menneskers rettigheter, helse og velvære, spesielt i forbindelse med klimaendringene, og illustrere behovet for eldre som aktive agenter.

Billettsalget til eldredagen er i gang gjennom kommunene kulturkontor, opplyser HitraPensjonistan som er med som delarrangør av arrangementet.