Folkeakademiet Frøya og Frøya bibliotek inviterer til foredrag på Frøya bibliotek lørdag med USA som tema.

Foredraget holdes av Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen, USA-kjenner, NRK- og utenriks-veteraner, og har fått tittelen «USA – et demokrati i krise?»

– Fra slutten av 1800-tallet og hundre år framover var De forente stater det forlokkende landet for fattige nordmenn. USA har fascinert oss og påvirket oss og er i dag vår viktigste allierte, en betydelig handelspartner og stor turistdestinasjon. Norsk hverdagskultur er veldig amerikanisert – vi spiser hamburgere og drikker Cola, går i dongeribukser og ser på Netflix, skriver de to.

De to foredragsholderne mener USA har bidratt sterkt til å forme oss slik vi er i dag, og minner om Marshall-hjelp og NATO, Elvis og Donald Duck.

-Så når presidenten selv hevder at valget ble stjålet av motstanderen, at valget var preget av juks og at kampen for å få endret resultatet blir ledet fra Det hvite hus – da er det grunn til å spørre hva som skjer, og hva årsakene er, sier Bratholm og Hoel Larsen.

De to har lang fartstid på det amerikanske kontinentet. Eva Bratholm, som enkelte husker som lærervikar i Mausund tidlig på 70-tallet, har vært korrespondent i USA for både NRK og Dag­bladet, mens Hoel Larsen har vært stasjonert både i Sør- og i Nord-Amerika for NRK.

De tar utgangspunkt i dagens splittelse, men trekker lange linjer når de skal forklare det som skjer. Én linje går tilbake til 1620, en annen til 1776, men mye av dagens uro og mistillit stammer fra 1990-tallet, etter Sovjetunionens sammenbrudd, da USA sto igjen som verdens eneste supermakt.

Den republikanske presidenten Donald Trump får stor oppmerksomhet, men ikke all skyld. De demokratiske presidentene Clinton og Obama har også bidratt til splittelsen, ifølge foredrags­holderne. Forskjellene mellom fattige og rike har økt enormt i USA de siste årene og mange middelklasse-amerikanere må i dag ha to jobber for å få endene til å møtes. De har ikke lenger tillit til sine folkevalgte og søker alternativer.

Mange spørsmål reiser seg omkring dagens forhold i USA. På Frøya bibliotek lørdag 12. februar vil Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen gi oss svar.