I mars gjennomførte russen på Frøya og Hitra innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft. Til sammen samlet de inn 1.442.273 kroner gjennom den digitale innsamlinga, 1.515.073 kroner medregnet Vipps.

Nå er disse pengene - pluss pengene fra de andre innsamlingene til Kreftforeningen - fordelt på mottakere. Kreftforeningen gir i år 177 millioner kroner til 25 ulike forskningsprosjekt. Pengene er samlet inn gjennom aksjoner som Krafttak mot kreft og Rosa Sløyfe, og testamenter, gaver og medlemskap, skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

– Tusen, tusen takk til våre medlemmer og til alle andre rause givere som har støttet oss i løpet av denne unntakstilstanden. Deres store og rørende engasjement gjør at vi i dag kan gi 25 uhyre spennende forskningsprosjekter opptil 8 millioner kroner hver. Det vil bety enormt mye for framtidens pasienter og pårørende, sier generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross.

Går til forskning

Pengene som er donert, går til forskning. De ulike prosjektene går fra grunnforskning til kliniske studier. Flere av forskerne jobber med immunterapi, som er behandling som aktiverer pasientens eget immunsystem til å angripe kreftcellene. Til sammen kom det inn 143 søknader om støtte til forskning.

– En betydelig og gledelig heving av kvaliteten i søknadsbunken. Prosjektene som nådde helt opp, er av aller ypperste klasse, sier Ross.

En av de 25 som mottok støtte var Vessela Kristensen ved Universitetet i Oslo. Hun skal forske på persontilpasset behandling.

– Jeg føler et stort ansvar for å bruke midlene på en fornuftig måte, sier hun i pressemeldingen.

6,5 milliarder

Til sammen har Kreftforeningen tildelt 6,5 milliarder kroner til forskning gjennom tidene.

– At vi kan fordele så store summer til viktig forskning skyldes givergleden i det norske folk. Dette er innsamlede midler som kommer fra blant annet bollesalg, konserter, testamenter og våre medlemmer. Tusen takk til alle som engasjerer seg for kreftsaken og bidrar til viktige fremskritt, år etter år, sier Ross.