Wilmot Kose Ayieko fra Kenya starter til høsten til sitt fjerde år i medisinstudier ved University of East Africa. Det hadde ikke vært mulig uten den helst spesielle sommerjobben han har hatt de siste tre årene.

- Tidligere har jeg vært i Ålesund og Steinkjer, men nå har jeg lyst til å selge bøker på Hitra og Frøya, forteller Wilmot, som har tatt turen innom lokalavisa for å informere folk om hva han driver med.

- Har tillatelse fra UDI

- Jeg ønsker at folk får vite på forhånd at jeg kommer innom, og at jeg har tillatelse til å selge bøker for Norsk Bokforlag gjennom UDI(Utlendingsdirektoratet). Det vil gjøre det enklere for meg, så slipper jeg å forklare så mye når jeg ringer på. Jeg håper folk på Hitra og Frøya vil være hyggelige mot meg, sier Wilmot, som selv virker som en hyggelig kar.

Bøkene han selger distribueres av Norsk Bokforlag, som siden begynnelsen på 1970-tallet har gitt universitetsstudenter fra Afrika og Asia mulighet til å komme til Norge for å tjene penger til studiene sine. Det gjør de ved å selge bøker utgitt av forlaget, under UDI-ordningen for ideelle og humanitære organisasjoner, som gir dem tre måneders arbeids og oppholdstillatelse.

- Utdanning eneste mulighet til å komme ut av fattigdom

For Wilmot gir det mulighet til å komme ut av fattigdomen, også for hans søsken.

- Takket være studentprogrammet og snille nordmenn har jeg har tjent nok penger til å finansiere mine egne medisinstudier, og i tillegg finansiere utdanningen til min bror og mine to søstre. I Kenya er utdanning den eneste muligheten til å komme ut av fattigdom, men samtidig er utdanning noe mange fattige ikke har råd til. Med utdanningen min kan jeg også gjøre noe som er bra for folk, sier Wilmot.

Han kommer til å kjøre rundt på en scooter i hele juli, med et utvalg bøker om afrikansk natur, kokebøker, barnebøker og bøker om helse, som det er mulig å betale for både med kort og kontanter.

På veien vil han overnatte på campingplasser, men tar gjerne i mot tilbud om overnatting.

- Om noen vil hjelpe meg med en plass å bo mens jeg er her så vil jeg være svært takknemlig, sier Wilmot.