Anne Lise Stranden (50) er oppvokst på Sjønhalsen. Hun flytta til Oslo som 20-åring, og siden har hun bodd der.

- Jeg flyttet til Oslo i 1986 fordi jeg måtte ta opp et par fag, for å få meg en interessant jobb. Jeg tok naturfaglinja, men fant ut at samfunnsfaglinja passet bedre for meg. Bare Oslo og Trondheim hadde voksengymnas på kveldstid, det ble Oslo fordi jeg hadde en bror som bodde her. Tilfeldigvis fikk jeg jobb i et pressebyrå og fant ut at journalistikk var spennende, forteller hun. Hun har jobbet i VG, Forbrukerrapporten og Dine Penger E24 før hun kom til nettavisa forskning.no.

- Hva er det beste med å bo der du bor?

- Best med å bo i Oslo er valgmulighetene, spesielt det store kulturtilbudet og at det er mange jobbmuligheter. For sønnene mine (14 og 18) er idrettstilbudet viktig, de spiller fotball og bandy.

Foruten sønnene Brage og Aksel har hun også datteren Oda Rebekka som nå har flyttet til Bergen.

- Hvilket forhold har du til plassen du kommer fra?

- Jeg elsker Frøya, særlig den utrolig vakre, ville naturen. Jeg blir mer og mer glad i og begeistret for Frøya for hvert år som går. Det er jo en fantastisk perle, og jeg er sikker på at turistptensialet er langt fra utnyttet. Men er bare utover hver sommer. Dessverre tar det åtte timer å kjøre og jeg må ha bil når jeg er utpå der. Jeg har to brødre på Frøya som jeg besøker.

- Har du noe spesielt minne fra oppveksten?

- Vanskelig å trekke fram bare et minne! Men fisketurer på sjøen var spennende. En gang kom det tåke, som gjorde at vi nesten ikke fant veien hjem. Ga respekt for havets lunefullhet. Fisking av ørret sammen med min far på hytta er et fint minne som jeg prøver å videreføre til mine barn. Er vel så mye knyttet til hytta ved Kirkdalsvannet som plassen jeg vokste opp, Sjønhalsen, der det var litt lite folk.

- Sett utenfra: Hvordan har øyriket forandret seg siden du vokste opp?

- Det var fritt og fint for barn å vokse opp på Frøya, men litt lite folk og tilbud da jeg bodde der. Nå har øya forandret seg til det bedre, med en fiskeoppdrettsnæring i vekst som oser av optimisme og framtidstro. Salmar, det nye kulturhuset på videregående og Blått kompetansesenter er noe å være stolt av. Spennende at det nå blir forskning i samarbeid med NTNU utpå der, som kanskje kan bidra med nye vekstnæringer. Kulturlivet har tatt seg kraftig opp, både på Sistranda og i Øyrekka. Jeg ikke lyst til å dra tilbake til Oslo når jeg besøker Frøya.

- Hva skal til for å lokke deg til å flytte "heim"?

- Kanskje jeg flytter tilbake en dag, hvis jeg får en interessant jobb jeg kan kombinere med å ha "hytte" i Oslo? Men siden jeg har samboer og en 14-åring i Oslo, er det vanskelig å se for seg i overskuelig framtid.