Dystre værspådommer for helga meldte om kulde, regn og vind og de fleste så for seg hagevandring og skogstur med tjukke ullgensere og allværsjakka godt snørt sammen. Men værgudene var tydeligvis velvillige innstilte til et Jordseminar hvor det å leve av og med naturen var hovedtema. Over tretti interesserte ”grønne” mennesker var samlet for å få med seg en rekke på tre spennende foredrag. Da vårsola begynte å varme og en kunne kjenne naturen våkne til liv ute på Helgebostad, kom replikken naturlig: Til og med værgudene må være Grønne!

Around the World in 80 plants

I Snekkeriet hjemme på gården til familien Monsø var trevirke stablet pent opp og verktøy ryddet på plass, høvelspon var kostet ut og et seminarrom var tryllet fram. Med bildeforedraget ”Around the World in 80 plants” delte Stephen Barstow sine erfaringer med noen av de over 2000 spiselige vekstene han har i hagen sin i Malvik. Spesielt fikk vi lært mer om flerårige bladgrønnsaker som er vanlige over store deler av verden og som også passer i et trøndersk klima. Vi skjønte at ”våring” er like viktig og spennende som ”høsting” og at naturen rundt oss og de fleste hager er full av spiselige vekster allerede på denne tiden av året.

Hans Jacob Peters har gjennom mange år studert hvordan mineraler og mangel på mineraler virker inn på vekstforhold hos planter og hvordan dette påvirker både maten vi spiser og oss mennesker. I foredraget ”Mineralmangel og løsninger” fikk vi tegnet et bilde av hvilke langsiktige prosesser naturen jobber etter og hvordan endringer og utvasking av mineralene i jordsmonnet får konsekvenser for planter og miljø. For-andringer av mineralinnholdet i jordsmonnet ble bl.a. satt i sammenheng med istidssykluser. Vi fikk praktiske tips om hvordan vi kan få bedre kvalitet på vekstene i hagen og vi skjønte at Norge sitter på store og uutnyttede ressurser av mineraler i form av steinmel.

Med sjøen som spiskammers

I foredraget ”Med sjøen som spiskammers” delte Amy Lightfoot sine erfaringer med å bo i og leve med naturen og viste oss bilder fra det rikholdige spiskammerset vi har rett utenfor stuedøra her ved kysten. Gjennom årstidenes variasjoner kan sjøen tilby fisk og skalldyr av alle slag, og mange typer skjell, tang og tare. Til sammen et fantastisk utvalg som gjør enhver ferskvaredisk overflødig. Vi fikk også lært om ulike redskap en trenger for å kunne høste av det sjøen har å tilby. Etter en smaksprøve av tørket fingertare fikk vi både oppskrift og en pose med hjem til praktisk utprøving på kjøkkenet. Dagen etter fikk vi også en omvisning hjemme hos Amy og Per, hvor de delte sine erfaringer med oss om sin levemåte i samspill med naturen og i nærhet til sjøen.

Hagevandring

Elisa Monsø, som både er leder for Miljøpartiet De Grønne på Hitra og som var praktisk arrangør av Jordseminaret, tok oss med på vandring i egen hage hvor Stephen Barstow bidro med sine kunnskaper om plantene. Vi fikk både høre om og smake på mange spennende vekster, og vi fikk også se det som ifølge Barstow måtte være verdens nordligste overvintrede artisjokk.

Etter tre engasjerende foredrag basert mange års erfaring og kunnskap, kjempegod økologisk mat, hagevandring og skogstur, kunne seminardeltakerne dra hjem med optimisme og pågangsmot. Både i forhold til egne hageprosjekt og i forhold til vissheten om den rikdommen vi finner i naturen rundt oss. Men også med et håp om en grønnere verden hvor jordsmonn og natur verdsettes høyere enn det gjøres i dag

Av Roman Lund

Elisa Monsø overrakte gaver til foredragsholderne.
Mye erfaring ble utvekslet under treffet på Helgebostad.
Under seminaret ble det servert vegetarmiddag.