I august ble Salmars salg av økologisk laks, rammet av en krangel mellom EU og Landbruks- og matdepartementet.

Norske sauebønder bruker spaltet fjøsgulv for å spa møkka lettere unna, men EU mener at heldekkende gulv er bedre for dyra.

Uenigheten om regelverket førte til at økologisk laks fra Norge ikke kan merkes som økologisk i butikkhyllene i EU. Det rammet Salmar hardest. Salmar er Norges største produsent av økologisk laks, med sju lokaliteter i Trøndelag og Møre og Romsdal.

– Det er uakseptabelt at Norge som verdens største eksportør av økologisk laks er i ferd med å bli utestengt fra sitt viktigste marked fordi vi ennå ikke har klart å tilpasse oss de europeiske kvalitetskravene til økologisk matproduksjon, sa administrerende direktør i Salmar, Leif Inge Nordhammer.

Men nå melder landbruks- og matminister Jon Georg Dale i en pressemelding at de har blitt enige med EU. Det vil si at sauebøndene må bygge gulvene flate, slik at norsk økologisk laks igjen kan selges på det europeiske markedet.

Fiskerminister Per Sandberg er glad for utfallet.

– Jeg har godt håp om at vi nå snart kan få norsk økolaks på plass i butikkhyllene i Frankrike og de delstatene i Tyskland hvor dette har vært et problem. Og at øvrige medlemsland ikke innfører importforbud.  Selv om den økologiske laksen utgjør en liten andel av produksjonen i Norge, har situasjonen vært vanskelig for de produsentene som er rammet. Det er viktig å understreke at norsk økologisk laks oppfyller alle EUs krav til økologisk produksjon. Striden som jeg nå håper vi får løst har dreid seg om at økologiregelverket ikke har vært en del av EØS-avtalen, sier fiskeriminister Per Sandberg.