Det ble ei tung helg for Tore Wågø på Auka på Frøya. Lørdag hadde han vært ombord den tretti fot store fiskebåten "Granat" for å begynne og forberede seg på den kommende lofotsesongen. Det var trettende året han skulle ta turen til Røst, i år etter ønske fra sønnen Johan Magnar (18).

- Jeg har gått sykemeldt på grunn av armene, og ikke vært på sjøen siden lofotsesongen i fjor. I januar ble jeg operert i ei arm, så jeg skulle ta det med ro. Det var Johan Magnar som skulle gjøre arbeidet, jeg skulle bare være med for moro skyld, sier Tore Wågø når lokalavisa møter ham søndag.

Han startet opp båten, så at alt var i orden, og planla å ta opp sengetøyet for vasking neste dag. Det var ingenting som uroet ham da han stoppet motoren og gikk på land. Søndag skulle han kjøre til Dyrøya for å fylle diesel. Han hadde ordnet seg pass av sauene i fjøset mens han skulle være på fisket. Alt lå til rette for vinterens skreifiske.

[M]

Berget de andre båtene

- Jeg hadde vært bortreist, og kom hjem på lørdag. Om kvelden, i halv åtte-tiden satt jeg i godstolen og slumret da nabo Jan Auka ringte. Han hadde sett flammer fra båten min.

Tore ringte brannvesenet, men de var trolig allerede varslet, for de var svært raskt på plass med slokkingsutstyr. Tore alarmerte også sin far, Marvin, som hadde båten sin liggende bak "Granat", og sammen klarte de å flytte tre andre båter fra flytebrygga, slik at de unngikk skader på dem. Men fiskebåten til Tore, selve livsverket hans, var det for seint å redde.

- Trasig! Båten, som var bygd i 1983, og som jeg kjøpte av onkelen min i 2004, var svært godt vedlikeholdt og utstyrt. Den var en båt jeg hadde lagt ned mye i, og den var som ny, sier han.

[M]

- Får aldri en så bra båt

Tore Wågø har ingen anelse om hvordan brannen kan ha startet. Han har godkjent landstrøm med automatsikringer. Disse skulle slå seg ut om noe var galt. Han er spent på om brannårsaken blir funnet. Uansett er lofotsesongen spolert. Nå er han usikker på det han vi anskaffe seg en ny båt.

- Jeg vet ikke. Jeg skal også opereres i den andre arma, men ville vente til lamminga var over. Jeg håper å bli så bra i armene at jeg kan drive fisket igjen. "Granat" var så godt utrustet, og tilpasset meg, med blant annet tre juksemaskiner. En så bra båt som den jeg mistet, får jeg aldri igjen, sier han.

[M]

[M]