Biblioteksjef ved Frøya bibliotek, Monika Kopaczek-Styczen, tiltrådte stillingen høsten 2015, og hun har tatt flere grep for å modernisere biblioteket.

Selvbetjent utlån og digitalt lånekort er to av tiltakene som bokhungrige frøyværinger nå kan nyte godt av. To utlånsterminaler er installert i biblioteket og den tredje er på vei. Responsen blant lånerne har vært god.

- Vi fikk utlånsterminalene på nyåret. Man skanner bare lånekortet og den boka man ønsker å låne, og så er alt i orden, forklarer Kopaczek-Styczen.

- Kjempelett å foreta utlån selv

Det er særlig de unge som har benyttet seg av terminalene, men eldre lesere kommer til etter hvert.

- Skoleelever har bare trengt én gjennomgang av hvordan dette fungerer, og så er de i gang, skryter biblioteksjefen.

Mariel Kjønnøy og Natalie Sommer i 10. Klasse ved Sistranda skole er svært fornøyde med å organisere utlån av bøker, magasiner og filmer selv.

- Det er kjempelett å foreta utlånet selv, og så slipper vi å vente på at bibliotekaren har tid til å hjelpe oss. Dette går mye raskere, sier jentene.

Mariel Kjønnøy (t.v.) og Natalie Sommer synes de nye utlånsterminalene er svært praktiske og lette å bruke.

Digitale lånekort

Mange lånere pleier ikke å bære lånekortet med seg, og tror derfor at de ikke kan benytte seg av utlånsterminalene. Men med digitale lånekort er det muligheter for alle.

- Alle bærer med seg mobiltelefonen hele tiden. Med lånekortet på mobilen har du det med deg hele tiden, sier Monika.

Det digitale lånekortet får man ved å scanne en qrl-kode som man finner på bibliotekets facebook-sider eller på plakater i biblioteket. Med lånekortet på mobilen og nye utlånsterminaler er bokutlån gjort enklere for kunden.

”Krymper” klassikerne inn i Kindle

De gamle klassikerne er det mindre utlån av, men Monika har tenkt på det også. Fem Kindler (lesebrett for å lese elektroniske bøker) er kjøpt inn, og på disse lesebrettene vil de gamle klassikerne snart bli å finne.

- Det er to grunner til at vi kommer til å laste opp Ibsen og andre klassikere inn på Kindlene. For det første så er klassikerne tykkebøker, og tar stor plass i bokhylla. I en Kindle tar ikke boka større plass en den fysiske størrelsen på lesebrettet. For det andre gjør vi klassikerne mer tilgjengelig for ungdom og andre unge lesere ved å tilby de digitalisert, forteller biblioteksjef Monika Kopaczek-Styczen.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no