Det var i romjula i fjor, at utstyrsbutikken Alfo på Fillan kai, brant ned til grunnen i en svært kraftig brann. Brannen utviklet seg raskt den aktuelle kvelden, 29. desember.

- Hele bygget var overtent på kort tid, fortalte et vitne til lokalavisa Hitra-Frøya.

Branvesenet og redningsskøyta hadde ikke sjangs mot flammehavet og brannvesenet måtte snart konsentrere seg om å forsøke å hindre brannen i å spre seg til omkringliggende bygninger.

Det hørtes tidlig eksplosjoner innenfra bygningen, hvor det også var et tilhørende lager som inneholdt mye brennbart materiale, som oljeprodukter, maling og kunstgjødsel.

[M1]

Store verdier gikk tapt

Brannen ble etter hvert så kraftig at politiet beordret nabohusene evakuert.

I tillegg til at selve bygget brant ned, gikk også store materielle verdier tapt i brannen.

Alfo var utstyrsbutikk for blant annet verktøy, båtmotorer og fiskeutstyr. Flere båter som var lagret på utsiden, ble ødelagt i brannen.

I januar kunne politiet fortelle at de ikke viste den eksakte brannårsaken, - men ut fra de observasjonene som er gjort og arnestedet, er det mye som tyder på at brannen startet i sikringsskapet i 3. etasje i verksteddelen, sa lensmann Arild Sollie til adressa.no.

Livsverket brant ned

Dagen etter brannen, var Alfo-eierne Frode Haugen og Reidar Skaget tilbake på branntomta sammen med lokalavisa.

- Hele livsverket ligger i ruiner. Det er mange lange arbeidsdager som er begravd i grunnen nå, sa Frode Haugen til lokalavisas utsendte, og så trist utover de forkullede restene av butikken han hadde jobbet i siden 1999.

I 2003 kjøpte han butikken sammen med Skaget og siden da har de jobbet hardt for å bygge opp en ”alt-mulig” utstyrsbutikk for øyværinger og hyttefolk. Frode Haugen kunne da fortelle gjennom avisa, at butikken skulle bygges opp igjen.

[M2]

Ny tomt

Lokalavisa ringer før helga opp Reidar Skaget, for å høre hvordan det går med Redar og medeier Frode Haugens videre planer for Alfo.

- Vi kommer ikke til å bygge opp Alfo på den tidligere tomta på Fillan kai, kan Reidar Skaget fortelle.

- I Gammelfillan var det i utgangspunktet for trangt for oss fra før og vi bestemte oss for at skal vi holde på videre med Alfo, da skal vi bygge en butikk for framtida. Så for tiden er vi på jakt etter ei ny, passende tomt lokalisert på Fillan.

Han forteller at Hitra kommune har sagt at de vil være behjelpelige med å få Alfo opp igjen så raskt som mulig, - men Hitra kommune har ingen næringstomter akkurat nå, unntatt ved Nordre Vikan, og det er for avsides for oss å drive butikk og handel der synes vi.

Det er 2 stk. private reguleringsplaner i Fillan i tillegg, men de er ikke byggeklare i den nærmeste fremtid, legger Skaget til, - så det vi mangler nå er rett og slett tomta.

[M3]

Tegninger av bygget

De var kjapt ute med prosjektering etter brannen forteller Reidar Skaget.

- Vi har stort sett tegningene av bygget ferdig, men det er en del avklaringer som må gjøres enda og det er meget mulig det blir noen endringer på tegningene fortsatt, derfor avventer vi med å vise dem frem på nåværende tidspunkt.

Vi har begynt å regne på kostnader ved byggingen av en ny Alfo-butikk og venter på tilbakemeldinger fra ulike entreprenører på pris.

Den nye Alfo-butikken

- Det vi “slet” med nede på kaia, var plassmangel. Vi som jobbet der mistet vel litt oversikten selv også med den utformingen det gamle bygget hadde. Så nå satser vi på en butikk som blir mere hensiktsmessig for driften vår, stor og oversiktlig, har greit med lagerplass og et nymoderne verksted, der vi har det aller meste på plass for å reparere og montere innomhus.

Har dere en formening om når Alfo kan være åpen for drift igjen?

- Alt avhenger av tomt, reguleringsplaner og hvor raskt denne prosessen går gjennom kommunen før vi kan åpne igjen. Så det er vanskelig å si, men mest sannsynlig blir det i løpet av året.

Ikke klart hva branntomta skal brukes til

Det er Kvernhusvik Eiendom som eier den tidligere Alfo-tomta, på Fillan kai.

Daglig leder Otto J. Lien forteller til lokalavisa Hitra-Frøya, at det ikke er 100 prosent klart, hva tomta skal brukes til i tiden fremover.