- Kanskje dette er min 40-årskrise. Jeg er skikkelig bitt av basillen, sier John Vidar Samdahl. Loppemarked, retro-grupper på facebook og finn.no opptar mye av tiden hans, når han da ikke sitter i sin nye retro-stue, hører på 70-talls musikk omgitt av teakmøbler og oransje lampeskjermer.

- Jeg har aldri hatt noen interesse for interiør eller stiler før, sier John Vidar Samdahl. Men da han og samboeren Chularat Sunthonwat kjøpte et 103 år gammelt hus på Bakkan på Lille Kjerringvåg og skulle begynne å pusse opp, ble de usikre på hva de skulle gjøre med den store grønne ved- og oljeovnen som sto i den innerste stuen.

- Enten måtte vi fjerne ovnen eller så måtte vi kjøre den stilen. Jeg hadde noen møbler som var med huset når vi kjøpte det, og etter hvert begynte jeg å like stilen mer og mer. Nå er jeg helt hekta, sier John Vidar Samdahl. I stua er det intet mindre enn fire radioer. Teakmøbler står langs veggene og sofaen er i tidsriktig og ikke noe man slenger seg nedpå for å ligge behagelig. Den storblomstrete oransje duken krasjer totalt til oldermorsrutene i sofaputene og fargespekteret går fra knall til grått med innslag av treverk. På veggen henger pyntetallerkener og i hyllene står fargerike skåler og figurer oppstilt på heklede duker.

- Det er jo ikke akkurat noen pen og stilren stil, innrømmer John Vidar og ser seg rundt.

- Men jeg liker det!

Affeksjonsverdi

- Vi drar rundt på loppemarked, og vi har funnet masse på bruktbutikken på Ansnes. I Sverige er det jo loppis annenhver kilometer mellom Åre og Sundsvall så der har vi også funnet mye.

Samdahl forteller at stilen ikke har kostet han så mye.

- Nyproduserte retromøbler synes jeg også er kjempestilig, men det er jo så dyrt. Men de gamle møblene er det ikke så mange som ser verdien i. Jeg har fått masse fra folk som har fått med seg at jeg har denne interessen, og det er mange som tagger meg på facebook om de kommer over noe de tror jeg kan være interessert i.

For John Vidar er det ikke nok at møbler og ting kommer fra 50, 60 eller 70-tall. Han ønsker helst ting han selv kjenner igjen eller som har en historie.

- Jeg var på jakt etter en globus, for det husker jeg vi hadde hjemme. Men den jeg fant var ikke slik som jeg huska den. Da fikk jeg høre via noen at den vi hadde sto på et loft hos søstera mi. Da fikk jeg ikke bare en globus, men akkurat den vi hadde hatt.

Leter fortsatt

Samdahl forteller at han fortsatt er på jakt etter mer for å gjøre stua og soverommet han har pussa opp komplett i retrostil.

- Ja jeg vil gjerne ha mer. Gardiner er vanskelig å få tak i. Og flere ting. Men jeg ønsker noe jeg husker fra barndommen, eller som jeg forbinder med noe jeg har sett på bilder.

Hadde det vært helt opp til herren i huset hadde hele huset fått innslag av teak, fargerike stormønstrede tekstiler og emaljerte boller når oppussing av resten av huset nå står for tur. Men samboeren synes det begynner å bli nok.

- Jeg er jo litt enig, for jeg vil ikke at hele huset skal se ut som et loppemarked. Men kanskje en blanding mellom nytt og retro. Jeg sitter mye her i retrostua. Jeg har aldri hørt så mye radio før som etter jeg pussa opp her. Her koser jeg meg!