Lensmann Arild Sollie forteller at politiet har fått bekymringsmeldinger både fra voksne og ungdommer om festkultur som er under utvikling på Hitra. Unge ned i 13-14-årsalderen deltar på privatfester der alkohol serveres, og patruljene rapporterer at de møter unge jenter ute langt på natt.

- Særlig Fillan er nevnt som ett problemområde, sier Sollie.

- Vi har mottatt bekymring om privatfester med stort alkoholinntak med ungdommer helt ned i 13-14 årsalder. Det virker på oss som om aldersgruppa 15-18 år nå er spesielt aktive. Vi har også fått inn tips om at det brukes andre stoffer enn alkohol på noen av disse festene, sier lensmannen.

Voldshendelser

Natt til forrige søndag rykket politiet ut etter å ha mottatt melding om vold på en privatfest i Fillan like over midnatt.

- Da de kom til stedet fikk politiet raskt kontrollert gjerningspersonen. En person kom til skade under voldsepisoden og fikk seg et kutt i leppa, opplyste operasjonsleder Viola Elvrum i Trøndelag politidistrikt.

Lensmann Sollie mener det er særlig bekymringsfullt at flere drikker seg sanseløse på slike privatfester.

- Ofte er det en kombinasjon av eldre og yngre ungdommer, der de yngste skal følge i de litt eldre sine "fotspor". Det kan på oss virke som om noen av de yngre har fått for frie tøyler av sine foresatte. Ei jente på 14-15 år har ingenting på en privatfest å gjøre klokka 0300 på natta, der alkohol er en del av virkemidlene for å skape "stemning", sier Sollie.

Drikkepress og sexpress

Lensmannen forteller at mange av ungdommene som deltar på disse festene selv opplyser selv at de føler et drikkepress.

- Noen av ungdommene er ofte pådrivere for å få de andre til å drikke. Rusmiddelundersøkelsen som ble gjennomført på Hitra for noen år siden, styrker også denne opfatningen der flere ungdommer oppga å være utsatt for både drikkepress og sexpress på slike fester. Vår oppfatning er at dette ikke har blitt mindre, sier Sollie.

Han mener det er viktig at foreldrene følger opp sine håpefulle.

- Vi er nok litt blåøyd og godtroende når det gjelder våre egne. Vi ønsker ikke å ha denne utviklinga i øyregionen, og vil iverksette tiltak for å stagnere den utviklinga vi mener vi ser. Blant annet vil vi ringe foreldre og be om at barna blir hentet når disse er beruset, sier han.