Operasjon Dagsverk 2015 "Med lik rett"

Operasjon Dagsverk (OD) er en frivillig solidaritetsaksjon som arrangeres en gang i året. På OD-dagen finner elever over hele Norge seg jobber rundt om i landet. Hver elev som arbeider tjener inn 300 kroner som sendes til Operasjon Dagsverks kontorer, der de bestemmer hva pengene skal gå til. OD arrangeres  både i ungdomskolen og på videregående.

Målet for årets OD aksjon er at ungdom i Peru, Argentina og Chile skal få lære om rettigheter om egen kropp og seksualitet, og at ungdommene skal få opplæring om dette.

Mellom 25 og 30 millioner kroner jobbes inn av elever hvert år på OD-dagen. Under 15% av pengene går til Operasjon Dagsverks administrasjon. Pengene blir etter hvert satt på høyrentekonto over fem år.

I løpet av de fem årene deles pengene ut til samarbeidspartnere som fullfører prosjektet.

Lokalavisa tok turen ut i Fillan for å høre med de lokale elevene som var i arbeid der.

- Tante spurte meg

Veronica Lorenzen Johansen går i 10B og bor i Gammelfillan. Hun jobber for Nille i FIllan.- Jeg skulle kjøpe garn her engang, og da kom tante og spurte om jeg ville jobbe her, sier Veronica.Dagen hennes går ut på å rydde litt, og pakke ut varer i butikken. - Jeg er usikker på om jeg kunne tenkt meg en sånn jobb i framtiden, men kanskje, avslutter hun.

- Blomster er ikke noe artig

Ingrid Helene Yttereng Tjugen går i 9B og jobber på Hitrarosa på OD-dagen. Ingrid er bosatt i Kvernhusvika.- Mamma jobber her, så jeg spurte henne om å få jobbe her, sier hun.Ingrid synes ikke blomster er noe artig, men valgte denne jobben bare for at hun skulle ha noen plass å jobbe på denne OD-dagen.- I dag skal jeg pakke ut varer og sikkert rydde litt, sier Ingrid.

Skal priser varer og rydde

Susann Korsnes jobber for Ringo Hitra på OD-dagen. Hun går i 10B og bor på Melandsjø. - Jeg jobber her ellers, så derfor  valgte jeg og jobbe her i dag også, sier Susann.Hun skal prise varer, rydde og stå litt i kassen i løpet av dagen.- Jeg vet ikke om jeg kunne ha jobber her fast, men kanskje fortsette å jobbe her etter skoletid en stund til, sier hun etter en stund tenking.

Sorterer varer

Noah Vigdal er bosatt i Fillan og går i 8B. Han jobber hos Rimi i Fillan.- Jeg fikk høre at Rimi tok imot tre stykker, så jeg ble med vennene mine, sier Noah.Han synes det er artig, men det kan bli fort kjedelig i lengden. Han skal sortere inn varer i dag.- Jeg kunne ikke tenkt meg å jobbe her i framtiden, det blir fort litt kjedelig, sier Noah.

Gleder meg til matpausen

En annen elev på Rimi er Ola Arntsen, han går i 8B og bor i Fillan. Ola valgte denne jobben fordi det er i nærheten, og fordi han er kjent i butikken, så det er lett å vite hvor varene skal hen.- Det er veldig artig, men jeg gleder meg til matpausen ja, ler han.Ola sier at han ikke tror han kunne tenkt seg en sånn jobb i framtida, fordi det er slitsomt og det er mye av det samme om igjen.

Glad i klær

Oresta Stasiukevicute bor på Hestvika og går i 9A. Hun jobber på Cubus på OD-dagen.- Jeg er veldig glad i klær og sånt, så derfor jobber jeg på Cubus. Jeg kunne også kanskje tenkt meg å jobbe her engang i fremtiden. sier Oresta,

Hun skal sette ut varer i butikken i dag.

Morsomt å jobbe med barn

Mali Strøm og Natalie Lund jobber begge to hos SFO på Fillan skole på OD-dagen. Mali går i 8B og Natalie i 8B. - Det er veldig morsomt å jobbe med barn, mener begge to.På OD-dagen skal de bare leke med barn og ha det artig. Begge to kunne tenkt seg en slik jobb i framtida, fordi det er artig med barn.