HELGEPRATEN

Odd Arne Arnesen

Alder: 55 år

Bor: Mausund

Yrke: Sjømann

Familie: Gift, en sønn

Aktuell: På vertskapskurs med nystarta firma; Mausund Turistservice og Mausund båtsenter.

Ikke en dag uten: Johnny Cash

Spiser og drikker: All slags sjømat, med vann til

Reisemål: Canada og Vancouver Island når jeg har muligheten til det.

Ser på: Dagsrevyen og sport, da helst fotball. Favorittlagene er Rosenborg og Liverpool.

Lytter til: Country rock.

Leser: Ei god krimbok for å slappe av. Ellers blir det mye maritim fag-litteratur.

Odd Arne Arnesen har flyttet hjem til Mausund og sammen med makker Odd Johan Johansen, har han startet opp Mausund Turistservice. Denne uka deltok de på vertskapskurs for reiselivet, i regi Frøya Næringsforum, Kyst Norge, Trøndelag reiseliv og Visit Norway.

Hvorfor vertskapskurs? Jeg trodde øyværingene var åpne og gjestfrie nok?

- Vi er åpne og gjestfrie, det stemmer. Samtidig vokser vi alle på kunnskap. Vi er ikke utlærte og derfor er det nyttig å være med på dette kurset. Vi som i tillegg er et nystartet firma, ønsker å utvikle oss, treffe andre som jobber med det samme som oss og møte eventuelle samarbeidspartnere.

Hva gjør Mausund Turistservice?

Jeg er så heldig, at jeg har en kollega med meg, som har holdt på i mange år. En dreven mann, Odd Johan.

Vi har sammen startet opp Mausund Turistservice og Mausund Båtsenter, og i det nedlagte fiskemottaket på Aursøya, prøver vi å skape ny virksomhet. Vi har etablert Mausund feltstasjon, som det er en del aktivitet ved og som forskermiljøet og NTNU bruker. I fra høsten av blir det i tillegg båthotell her, båtslip og vi skal sette opp rorbuer. Gjennom Mausund Turistservice videreformidler vi hus og hytter til turister. Vi leier ut båter og arrangerer gruppeturer for skoler blant annet.

Hvordan har det gått så langt?

- Jeg og Odd Johan har holdt på det siste året nå, slått oss sammen og organisert oss. Jeg har i tillegg full jobb ved siden av dette.

Det har vært veldig givende så langt, og vi har hatt mye mer å gjøre, enn vi hadde trodd på forhånd. Firmaet har blitt godt mottatt, og vi har fått mange forespørsler allerede, så det ser allerede bra ut for neste år, en fin vekst. Turisme er en bit av det vi driver med, og som vi ønsker å satse på videre.

Det finnes uendelig mange spennende reisemål. Hvorfor skal turistene velge øyregionen?

- Fordi vi har en av de aller flotteste skjærgårdene Norge kan by på. Vi har ren, flott natur. Trivelige og imøtekommende mennesker. Her får de sjønære opplevelser. Og vi har mye å tilby de besøkende, i hvert fall om de kommer til Mausund. Med båt kan de farte rundt, fiske, og besøke de andre øyene. Vi kan også by på flotte naturopplevelser, rikt fugleliv og fotomuligheter. Som sjømann har jeg sett hele verden. Men ingenting slår øyrekka, det kan du godt sitere meg på.

Hvem besøker Mausund?

- Vi har hatt flest nordmenn her hos oss. I tillegg til en del tyskere, sveitsere og svensker. Mausund er en unik plass på mange måter. Og det fine er, at de aller fleste besøkende kommer tilbake igjen, år etter år. Det viser at turistene liker seg her og den viktigste årsaken til det, tror jeg er folket. I øyrekka ønsker de, og setter stor pris på alt besøk. Mausundværingene får alle til å føle seg velkomne, samtidig som vi er omgitt av nydelig natur.

Hvor reiser du selv da, når du har ferie? Kanskje et sted som er kjent for god service og gjestfrihet?

- Jeg har jobbet i Canada i flere år og vender alltid tilbake dit. Men foruten Canada, så må jeg faktisk si Mausund. Jeg bruker plassen som feriested selv, og har gjort det i alle de år.

Hvilke utfordringer står dere ovenfor, Odd Arne?

Det som opptar meg, er at Mausund som de fleste andre distriktsplasser, har en gjennomsnittsalder på sine innbyggere som stadig blir høyere og høyere. Vi ønsker gjerne å få flere familier til å etablere seg på steder som Mausund. Her er det rom for dem, vi har et godt skoletilbud og her vil de alle være hjertelig velkomne.

Turistnæringa er i endring, også her i øyregionen. Hvordan merker dere det?

Tidligere var tendensen at det kom to-tre kamerater hit som fisketurister. Nå merker vi at det kommer stadig flere familier. Vi hadde de første gjestene våre i januar, og merker oss at flere vil utover hit vinterstid. Det er nytt, men det finnes gode naturopplevelser her uansett årstid. Jeg er ikke så dreven i dette ennå, men jeg har også inntrykk av at stadig flere ønsker seg mer opplevelser. Det kan vi tilby på Mausund.

Torill M. Pettersen i Frøya Næringsforum, sier at øyriket må jobbe sammen for å skape et større marked. Klarer Hitra, Frøya, og de lokale bedriftene det da?

- Ja. Og det må vi. Det blir vanskeligere og umulig å oppnå ting helt alene, vi må samarbeide for å få turistene hit til oss. Dette kurset er i alle fall en god start.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no