Det var Hitra Frivilligsentral som sto bak tiltaket, og Eldbjørg Broholm, leder på frivilligsentralen var selv meldt på fiskmatkurset.

- Hittil har jeg fått ei Sistrandsdame på over 80 år til å lage fiskmat til meg. Men nå som jeg snart er femti, synes jeg det er på tide å lære og lage det selv, ler Eldbjørg Broholm.

Kurset ble holdt lørdag, på skolekjøkkenet på ungdomsskolen i Fillan, og da det nærmet seg kurstid, var det seks forventningsfulle damer som møtte opp.

Læremestre med erfaring

Når noen skal innvies i gamle mattradisjoner, er det viktig med erfarne læremestre, og der stilte frivilligdamene Liv Broholm og Sonja Skaget opp. Begge med mange tiår bak seg som fiskmatlagere, og det var ikke små porsjoner de pleide å lage heller.

- Som oftest lager jeg av minst så mye som det der, nikker Sonja mot baljen med ni kilo torskefilet, mens Liv sier seg enig. Når de først skal sette i gang prosessen mot hjemmelaget fiskball eller fiskekaker, er det like greit å ta et rettelig arbeidsoppdrag med kvern, kjøkkenmaskin, fisk, mel og melk.