- Skatteregler regulerer hvor mye folk uten norsk statsborgerskap kan arbeide i Norge. Dette påvirker hvor mye Jane kan jobbe på Frøya og nå tror vi at vi har funnet løsningen på dette problemet, forteller damegjengen lokalavisa har fulgt på Shetlands-tur gjennom helga. De seks øy-damene, inkludert shetlandske Jane Manson, har bladd i historiske artikler for på humoristisk vis å finne muligheter til å kjøpe tilbake Shetland, og dermed forenkle Janes arbeidsforhold hjemme på Frøya.

- En gammel sak om pantsetting av Shetland som medgift tas opp og vi ønsker å betale inn verdien av medgiften og så få tilbake Shetland. Det burde jo gå greit!

Sa damene før avreise.

Som tenkt, så gjort. Og i dag har lokalavisa fått tilsendt nytt reisebrev fra gjengen. Vi tar sjansen på å videreformidle det i tilnærmet uredigert form :-)

Dag 2 (fredag):

Startet med vår secret mission - oppgjør av medgift (ref. Historie fra 1469) + det faktum at skattereglene i Norge gjør til at Jane ikke kan jobbe hos Aqualine så mye som vi vil. Vi dro til rådhuset, fant en meget viktig person der, John Smith (HOD in Lerwick), forklarte ham situasjonen, refererte til historien og sa at vi ønsket Shetland tilbake.

Han hadde forståelse for at vi så slik på dette og syntes vi hadde en god sak. Vi overrakte sjekken og han virket fornøyd med beløpet på 8.000,- Rhinske Gylden.

Etter oppgjøret dro vi på lang sightseeingtur og takket være Janes hasardiøse kjøring føler vi at vi fikk se ”hele landet”. Bilde av vår hyper-sjåfør er vedlagt. Vi er virkelig beveget av naturen her, den er mektig. Utrolig vakkert! Veiene er smale og de kjører jo på feil side av veien i dette landet. Etter denne dagen vil turen hjem med småfly være peanuts!!!! Vedlagt er noen landskapsbilder om du vil bruke dem.

I Lunna besøkte vi Lunna Kirke. Der ligger en del nordmenn begravet. Inne i kirka var det skilt på norsk og vi skrev oss inn i gjesteboka. Ble litt sakrale når vi var der, så vi tok likeså godt å sang en salme. Hørtes fint ut syntes vi. Tro det eller ei, men det var ganske høytidelig å synge og så tenke på nordmenn og shetlendere som hvilte ute på kirkegården. Vi er jo litt ordentlige også da! Lunna var base for Shetlandsbussen (Shetlandslarsen).

Etterpå kjørte vi til Sullom Voe og oljeterminalen der. Selve Sullom Voe Oil Terminal er ved Calback Ness, 46 km nord for Lerwick. Terminalen drives av BP og har en kapasitet på 1,2 millioner fat olje per dag. De bygger i dag nytt ilandføringsanlegg for gass fra feltene Laggan og Tormore.

Innimellom besøkte vi forskjellige monteringssteder der Jane hadde jobbet for Aqualine. Tydelig at hun er stolt over å jobbe der og over de produktene de lager, for når vi kjørte forbi et oppdrettsanlegg ved Fora Ness, stoppet hun og fortalte oss at her er det så værhardt at bare ringer fra Aqualine kan brukes. Jane er i hvert fall veldig stolt over oppdragsgiveren sin.

Deretter gikk turen til Hillswick, hvor vi så på St Maguns Bay Hotel. Dette er byggesystem fra Thams i Trøndelag og ligner veldig på husene som står bl.a. på Løkken og Øye Hotell på Sunnmøre. Og så kjørte vi til enden av øya, Esha Ness, og da var jo egentlig Alaska neste da. Fantastiske klipper og voldsom sjø.

På retur fra klippene så vi spor etter OL og neste stop var hos Janes foreldre i Brae. Der ble det oppvarting med kaker og whisky og omvisning i ”verkstedet” til Robert. Han maler og tegner og vi fikk alle velge oss et kunstverk for å ta med. Brevet fra Jens var rammet inn og sirlig plassert på ei av hyllene i rommet.

Etter en laaaaaang sightseeingtur tok vi kveld, ha ha, nei da. Da dro vi på byen. Det er ikke dokumentert. Det kan nevnes at vi nå mener vi har overbevist piloten i Klev Airlines om at jenteturer til Shetland bør inn i standartsortimentet!!!!!!!! Say no more!

Dag 3 (lørdag):

Besøkte Scalloway Museum, åpnet av Jens Stoltenberg 17. mai i år, og Scalloway Castle. Så var det shopping i byen. Klev Airlines kom med bekymringsmelding ang overvekt på bagasje når 5 damer vil shoppe. We took no notice!!! Midt på dagen ble det god lunsj, fish&chips og øl. De har verdens beste ingefærøl her. Det vil vi nå prøve å få i hyllene på Coop Hamarvik, vi har noen tette forbindelser der.

På kvelden ble de middag i restauranten/sky bar nede ved havnen, ved Shetland museum. Kamskjell, breiflabb, and, hyse og masse god drikke. God stemning! (og uten at vi visste det/tenkte over det satt det naturligvis en nordmann ved nabobordet, og han møtte vi seinere på kvelden på pubben The Lounge). Det ble en herlig kveld med lokal musikk og dansing. Vanvittig til fotarbeid med denne dansingen i de har her, så vi måtte øve og øve og øve. Avsluttet med spasertur nede ved havnen. Mange fine båter lå der!!!!!

Nå er vi ved frokostbordet og vi er klare for hjemreise. Værmeldinga er ok, værfronten som vi hadde her i går er visst dratt til Norge. Mulig vi tar det igjen før vi når Frøya Lufthavn Flatval.

Gjengen er full av inntrykk og veldig fornøyd med turen. Dette lever vi lenge på. We will be back!!!!!!!

Mange klemmer fra Hanne og resten av jentene på Shetlandstur!

Jenny Nordmark, Marit Gravrok, Heidi Nilsen, Hanne Tobiassen, Heidi Glørstad Nielsen og Jane Manson.