- Jeg gleder meg til å ble kjent med noen av flyktningene, og hjelpe dem med å bli mer integrert i samfunnet, sier Astrid Mortensvik, som nettopp har meldt seg som frivillig til å være kontaktperson for flyktninger i Hitra kommune. Eller flyktningevenn om du vil.

Initiativet til ordninger har Hitra bibliotek, Hitra frivilligsentral og Hitra voksenopplæring tatt. De håper at folk som er interessert i å være flyktningekontakt tar kontakt med voksenopplæringen.

- Var redd for at jeg ikke hadde tid

- Jeg har tenkt på det lenge, men har vært litt redd for at det ville bli for mange forpliktelser og at jeg ikke ville ha tid til det. Men etter å ha snakket med flyktningekoordinator Tone Larsen så har jeg forstått at det kan legges opp etter hva du selv har tid til. Da ble det lettere for meg å engasjere meg som kontaktperson. Jeg håper å bli kjent med noen som er glad i å gå turer eller trene. Kanskje kan vi kjøre noen turer, og kanskje kan de bli kjent med mine venner. Og for meg blir det spennende å bli kjent med en ikke-vestlig kultur, sier Mortensvik.

- Synes jeg snakker for dårlig norsk

Tesfu Dawit er fra Eritrea, og venter på at hans fem barn og kone skal komme til hit fra Etiopia, landet de først flyktet til. Han snakker forståelig norsk etter to år på Hitra, først på asylmottaket og siden som bosatt flyktning, men skulle gjerne ha snakket bedre.

- Jeg synes jeg snakker for dårlig norsk etter å ha vært her i to år. Det som er viktig for å lære norsk er å snakke mye. Men for meg blir det bare anledning til å snakke norsk på når jeg trener med Hitra friidrettsklubb eller går på språkkafe. Ellers på fritiden blir det slik at vi som er fra Eritrea samles og snakker Tigrinja, det offisielle språket i Eritrea. Da er det ikke så lett å lære norsk, sier Tesfu som holder på med introduksjonskurset hos Voksenopplæringen.

Han mener bedre kontakt med nordmenn er nøkkelen til å bli bedre integrert.

- Flyktninger trenger mer kontakt med nordmenn for å lære bedre norsk og forstå norsk kultur, mener han.

- Ville du ha lært bedre norsk om nordmenn hadde tatt mer kontakt med deg?

- Jeg ville ha snakket mye bedre norsk om jeg hadde flere norske venner. Det viktige for å lære norsk er å snakke så mye som mulig, sier Dawit, som selv tar initiativ til å lære mer norsk gjennom å gå på språkkafeen.

Når familien kommer er han klar på at de må lære seg norsk raskt.

- Da er det viktig at barna mine begynner på skole, og at kona mi begynner på voksenopplæring. Og så kan jeg lære dem det jeg allerede har lært, sier Tesfu.

- Skal ikke så mye til

Flyktningekoordinator Tone Larsen mener det ikke skal så mye til for å hjelpe.

- Vi har et ønske om at flere personer har lyst til å bli kjent med flyktningene som er bosatt på Hitra. Vi håper på at det blir så mange at de representerer ulike interesser som flyktningene kan ha. Bare at de kan komme på besøk er nok. Men også at flyktningene kan vise frem sin kultur til oss, sier Larsen, som er jobber i voksenopplæringen.

Flyktningekoordinatoren poengterer at flyktningene har kommet for å bli.

-Tesfu og de andre flyktningene skal ikke flytte hjem eller andre plasser. De skal bo her på Hitra og bli hitterværinger. Da er det viktig å få dem i jobb og tilhørighet til et miljø, sier hun.

- Gjør vi integreringen bedre, så gjør vi lokalsamfunnet vårt bedre, mener Mortensvik.

- Trenger flere som Astrid

Jarles Slenes ved voksenopplæringen håper flere tenker som Mortensvik.

- Vi trenger flere som Astrid. Nå har vi ti bosatte flyktninger, og nå kommer det elleve til i disse dager. For å få til skikkelig integrering så må det gjøres mer enn vi får til her på voksenopplæringen. Hvis noen er interessert i å være flyktningekontakt så skal vi finne noen som kan matche dem, sier Slenes.