Mange elever haster opp og ned trappene, mens jeg skal få en oppdatering av de to kulturtoppene på hvordan de har bygget opp kultur-og kompetansesenteret steg for steg.

- Jeg vil si vi har et veldig velfungerende kulturhus nå. I starten hadde vi noen utfordringer i forhold til akustikk og universell utforming, men de innkjøringsproblemene har vi fått løst. Hva det handler om nå er å ta vare på huset med alle funksjonalitetene vi har på en best mulig måte, mener Håvard Dyrø som er leder for kulturhuset og står for den daglige driften der.

- Å få på plass helhetlig idrettspark, en kulturpark og et museumbygg med blant annet båtmotorer i kombinasjon med kulturhuset, tror jeg vil gi et meget variert og spennende kulturtilbud for alle i øyregionen og øke attraktiviteten til Frøya kommune. I tillegg vil vi prøve å få til et utearrangement som skal knyttes til identiteten til Frøya med musikk og mat, selv om vi ikke vet alle detaljene ennå, legger kultur-og næringssjef i Frøya kommune, Maciej Karpinski som har det overordnede ansvaret for kulturlivet til.

230 pr forestilling så langt i år

Håvard Dyrø og Maciej Karpinski mens debatten om brua ennå pågikk før åpningen. Den er det imidlertid ingen diskusjoner om nå. Foto: Rune Eian.

For første halvår i år, har det i gjennomsnitt vært rundt 230 stykker på de kulturarrangementene som har vært. Dyrø forteller at bygget i seg selv hjelper mye til.

- Artister vil komme hit på grunn av huset, så det er mer et spørsmål om hva man skal si nei til. Ofte har det vært fullt hus med lokale artister også, så det er kjempegøy.

- Ellers har vi et snitt på ca. 30 besøkende på kino, og det er godt over snittet på sammenlignbare kinoer i Norge, fortsetter kulturhussjefen.

- Det er på toppen i Sør-Trøndelag, så vi er fornøyde med det, skyter Karpinski inn.

- Hvordan er den økonomiske situasjonen?

- Vi har en målsetting om å gå noenlunde i balanse i 2015. Foreløpig ser det greit ut. Det er ikke alle konserter der vi forventer fulle hus, men sånn er det å drive kulturhus – balansen mellom kommersialitet og kulturelt mangfold vil vi alltid ha fokus på. Da må vi ha en avveining i forhold til å budsjettere med noen forestillinger som trekker mye folk og noen som ikke får like mange besøk for å ha et tilbud for flest mulig, forklarer Dyrø.

- Håper programmet vårt skal henge på kjøleskapsdøra

Her forteller Mona Grundt at hun nesten mistet kjolen under svingomen hun hadde med fylkesordfører Tore O. Sandvik under den offisielle åpningen i fjor. Til høyre er navnebror Tore Strømøy. Foto: Rune Eian.

Så langt synes de to kulturtoppene at programmet har vært variert.

- Det er stor og variert aktivitet på huset. Alt fra ulike konsertsjangretil revy/teater, og mye kurs/konferansevirksomhet, så vi er godt fornøyd med det, mener Dyrø.

- Etter at Berit Flåmo og Gustav Witzøe var på NHOs årskonferanse, har vi merket en økt interesse for å ha konferanser her, så det er tydelig at det hadde utslag, avslører kultur-og næringssjefen.

- Er det noen du husker som har skilt seg ut i året som har vært?

- Jeg må vel trekke fram Frøya videregående og Sistranda sine musikaler, som jeg synes leverte veldig bra på en større scene. Nyttårskonserten med Herbjørg Kråkevik og TrondheimSolistene tror jeg også overrasket mange i positivt fortegn, svarer Håvard Dyrø.

- Hva kan dere si om det som kommer videre?

- Jeg føler det er mye å glede seg til og mye forskjellig. Vi har fått trykt opp høstprogram som blir sendt ut til alle husstander i øyregionen i disse dager. Håpet er at høstprogrammet vårt skal henge på kjøleskapsdøra til folk, ler lederen for kulturhuset.

- Førstkommende lørdag blir det en flott konsert med Tore Strømøy og Reidar Brendeland med musikere, som jeg anbefaler alle å få med seg. Tore fortalte meg at generalprøvene var knallbra, fylt med masse humor og gode historier. Vi får besøk av Elsa Lystad som skal fortelle om livet sitt i en meget kritikerrost forestilling den 17. september. Kristian Valen vil sørge for mye latter med sin reise fra Hillevåg til Hollywood den 28. oktober hvor vi måtte sette opp en ekstraforestilling. Frøya teaterlag skal også ha humorkveld 2. og 3. oktober og de leverer alltid bra, fortsetter han.

- For de aller minste er det Rasmus og verdens beste jul, som jeg tror vil få alle i julestemning den 22. november. Søndag 13. desember blir det en fantastisk julekonsert for de voksne. Da får vi Mia Gundersen med musikere på besøk med juleshowet «Jul For Swingende».

- Vel verdt pengene

Årets musikal Rock of Ages høstet mange lovord fra kultursjefen. Foto: Krzysztof Zboralski

SV-topp Ola Vie som i tillegg jobber som lærer ved Frøya kultur-og kompetansesenter, er meget fornøyd med det første året.

- Jeg synes absolutt bygget har vært vel verdt pengene. Både arrangementene og bygget er kjempebra og gir oss mange muligheter til kultur og skolesammenheng. Det er slett ikke noe minus at de to ligger så tett heller. Å få på plass Blått kompetansesenter og havna her ute, vil gi oss noen ekstra muligheter til havet, både til skole og kultur, ser han for seg.

Aleksander Søreng fra FrP forteller at Klubben grendalag ikke har brukt kulturhuset til sine arrangement, men at mange av medlemmene pleier å dra på tilbudene som fins der.

- Jeg vil først si gratulerer til kulturhuset og alle involverte. Det første året har gått fort og jeg har vært innom ofte. Tallene viser at det har gått bra det første året og det er flott at det ikke går ut over kommunens budsjetter mye. Jeg vil skryte av kinoen som Jan Elven har gjort en kjempebra jobb med. At vi får Norgespremierer hit er kjempeviktig, fordi jeg vet av mange som pleide å reise til byen tidligere nå ser det her. Det eneste jeg savner er kanskje mer tilbud for ungdommer, så jeg håper de tar seg en prat med dem. Jeg gleder meg uansett til fortsettelsen, fastslår Søreng.

- Må få fram vår egen kultur

Hans Anton Grønskag har også sine meninger om kulturhuset.

- Alt i alt fungerer det bra og de har hatt veldig mange gode konserter. Både de og Hitra hadde skrivekurs som jeg synes var både gøy og berikende. Derfor tror jeg det blir viktig å få fram talenter som kan å skrive, for det kommer ikke av seg selv. Ser man på Vinje kommune har de fått fram folk som Odd Norståga som synger på egen dialekt og som fremmer en egen kultur. Det må vi også få til. Fasilitetene er der, men vi må få fram enda bedre instruktører, oppfordrer han.