Frøya bibliotek har satt opp den sjette temautstillingen i serien ”Dette samler jeg på”. Denne gang er det fingerbøl fra Bodil Bjørgan, Torild Raanes, Marit Wisløff Norborg, Jannicke Greiff og Knut Arne Strømøy som står i skapene.

- Da Bodil Bjørgan var 65 år begynte hun og mannen Olav og reise mye. De samlet fingerbøl fra hvert sted som et reiseminne. Olav har snekret to små og to større skap der fingerbølene er plassert inn etter rekkefølge som de har reist. Samlingen deres er fra fjerntliggende reisemål, og flere her i Norge. Til sammen har de over 400 ulike fingerbøl, forteller Gunhild Riiber, sjef ved Frøya bibliotek.

Biblioteket har fått låne det første skapet til utstillingen. Her finnes det bøl fra mange steder i Europa, blant annet fra verdens minste offisielle by, Hum, som ligger i Kroatia. Det bor knappe 20 mennesker der, men de har egen kirke og torg, forteller hun.

- Jannicke har et bittelite fingerbøl i sin samling som hun har etter sin oldemor. Oldemoren fikk dette i gave fra mannen sin da de giftet seg. Slike morgengaver er vel heller sjeldne i vår tid. Jannicke har telt opp at hun har 67 fingerbøl i sin samling. Torild, Marit og Knut Arne har også samlet reiseminner fra store deler av verden, men også små godbiter som fra Hitra og Mausund. Ta deg gjerne tid og sett deg ned for å studere detaljene i disse små hverdagskunstverkene, oppfordrer biblioteksjefen.

LES OGSÅ: Så mange fyrstikkesker har du neppe sett på ett sted

LES OGSÅ: Privat samling av gamle julekort