KOMMENTAR:

Høyre og Arbeiderpartiet valgte rett etter valgnatta for fire år siden - noe overraskende - å bekjentgjøre at de hadde funnet sammen i et forhold som sikret Martin Nilsen varaordfører-rollen og Berit Flåmo ordførerplassen. Dette utmanøvrerte Frp og Venstre, som satt igjen med ingenting.

Samarbeidet har tilsynelatende fungert bra disse fire årene, men det har i de siste ukene kommet antydninger om at flere i Høyre-leiren har murret over uttellinga partiet har hatt i enkeltsaker. Tidlig sist uke gikk ryktet sterkt om at Høyre ville bryte ut av AP-samarbeidet, og torsdag slapp KrF, Venstre og Høyre nyheten om at de hadde takket ja til Frps invitasjon til valgteknisk samarbeid.

Med dette grepet på borgerlig side, kan de siste dagene inn mot valget bli svært så avgjørende. Arbeiderpartiet leder meget klart på Norfaktas meningsmåling gjort for lokalavisa Hitra-Frøya i uke 35. Her svarer hele 45,1 prosent at man vil stemme Ap, noe som kan gi partiet elleve av 23 mandater i det nye kommunestyret. Også SV gjør ei bra måling og fikk 6,7 prosents oppslutning og er med det innen rekkevidde av to mandater. Sammen med Aps elleve vil dette kunne være nok til flertall i kommunestyret, uansett hva firkløveret måtte finne på.

Men målinga ble gjennomført før dette samarbeidet ble varslet, og det er umulig å spå hvordan nyheten påvirker velgerne. Skulle ikke meningsmålinga slå til på valgdagen, er det Senterpartiet som kan komme i en meget avgjørende vippeposisjon. Kanskje er det derfor Berit Flåmo er relativt rund i kantene når hun svarer på Sp-kandidat Knut Arne Strømøys mange stikk om "tåkelegging" og unnvikelser i leserinnlegg nå i valgkampen. Her gjelder det nok å ikke være for krass tilbake og å holde mulighetene for samarbeid med sambygdingen åpent.

Senterpartiet skal også ha blitt invitert i borgerlig-samarbeidet med de fire, men har foreløpig valgt å holde en viss avstand. Kanskje er det taktikk, kanskje er det også erkjennelsen av at partiet har gått rimelig høyt på banen med krav som enkelte i firkløveret finner nokså uspiselige. Først og fremst gjelder dette Senterpartiets tydelig krav om at Frøya må bestå som egen kommune. Høyre går til valg med like tydelig beskjed om det motsatte; Det er ikke mange dagene siden vi så bilde av Hitra Høyre og Frøya Høyre sine toppkandidater holde rundt hverandre og uttale at eneste farbar vei er kommunesammenslåing.

Og ennå har vi ikke nevnt Sps bastante nei til vindkraft. Derfor må det vesentlig kamel-sluking til om Sp skal falle ned i folden til de fire signatur-kameratene.

Men i kampen om viktige posisjoner, spises som kjent kameler både medhårs og mothårs. Det gjør at Berit Flåmo og kollegene i Ap nok skjelver litt mer i buksene nå enn de gjorde for ei uke tilbake. Det kan nemlig vise seg at et av tidenes beste valgresultater ikke er tilstrekkelig til å beholde ordfører-posisjonen.

Bjørn L. Rønningen

redaktør i Hitra-Frøya