Verden over har mennesker kjempet direkte og gjennom innsamlingsaksjoner for å bekjempe spredningen av og ettervirkningen av Ebola-epidemien som brøt ut i Vest-Afrika. Også her i øyregionen har det vært ulike former for innsamlingsaksjoner.

7. november 2015 hadde Sierra Leone gått 42 dager uten nye Ebola-tilfeller og landet er derfor erklært Ebolafritt av WHO.

- Tusenvis av mennesker har fylt Sierra Leones gater siden for å feire sin «frihet». Givere på Hitra/Frøya har støttet oss i kampen mot Ebola gjennom bl.a. flaskeinnsamling. Tusen takk for hjelpen, sier Margaret Moiba, organisasjonsleder i Verdige Smil. John Vidar Samdahl (bildet) fra Hitra er en av flere som har engasjert seg i kampen og meldte seg som frivillig til Verdige Smil, der han i fjor høst en panteaksjon med innsamling av bokser og tomflasker både fra private og bedrifter.

- Tomme flasker har egentlig liten verdi for den gjengse nordmann, men for panten vi får vil den utgjøre en forskjell for de ebolarammede i Sierra Leone, sa Samdahl til lokalavisa ved aksjonsstart. Margaret Moiba sier at nå er det også en tid for refleksjoner og å minnes helsearbeiderne som mistet livet mens de reddet liv og alle de til sammen 11.314 personene som mistet livet pga Ebola i Vest Afrika.

- I Sierra Leone, der Verdige Smil jobber, døde nesten 4000 som følge av sykdommen. Dette betyr bortgang av forsørgere, foreldre, omsorgspersoner og trygghet. Dette betyr også at tusenvis av barn er blitt foreldreløse, sier hun. Verdige Smil har delt ut mat og såpe til håndvask som nødhjelp til hundrevis av de etterlatte.