I november i fjor skrev lokalavisa Hitra-Frøya at Marine Harvest sitt slakteri på Ulvan i fra nyttår måtte stenges i to måneder, på grunn av mangel på laks.

Bekrefter oppstart

Marine Harvest endte opp med å permitterte 73 av sine 110 fast ansatte og planen var at de skulle være tilbake for fullt igjen 29.februar.

Nå bekrefter imidlertid direktør for Marine Harvest region midt, Ørjan Tveiten, at fabrikken på Ulvan er i full drift igjen.

- Det stemmer. Fabrikken er i full drift igjen og det var den i fra forrige uke av. Vi er selvfølgelig veldig fornøyde med å kunne starte opp tidligere enn planlagt. De ansatte har vist stor forståelse for situasjonen og de er også glade for å være tilbake i jobb igjen.

Tveiten kan på nåværende tidspunkt ikke kommentere hva som er grunnen til at de kunne starte opp tidligere enn først antatt. Dette på grunn av kvartalsresultatene som blir lagt frem førstkommende onsdag.

Han forteller at de i løpet av stengingen av fabrikken har gjort generelt vedlikehold og utskifting av nødvendig utstyr.

Direktør for Marine Harvest region midt, Ørjan Tveiten.

Krevende lusesituasjon

Det er ikke uvanlig at laksenæringa har høytid fram mot jul, og deretter vesentlig lavere aktivitet på nyåret.

Ikke er det uvanlig at fiskeprodusentene bruker permitteringsverktøyet på nyåret heller.

Men det som var der i mot var uvanlig i fjor, var den store luseplagen på Trøndelagskysten og Nordmøre.

Måtte høste tidligere enn planlagt

I følge pressemeldingen Marine Harvest sendte ut i slutten av november, var det den krevende lusesituasjonen i Midt-Norge som førte til at oppdrettsselskapet måtte høste flere fisk fra merdene enn planlagt.

– For å få ned lusenivåene, har vi valgt å ta opp fisken tidligere enn planlagt, sa direktør for Marine Harvest region midt, Ørjan Tveiten den gang.

Den høye aktiviteten gjorde også at selskapet mente de ikke ville ha fisk tilgjengelig for høsting i regionen, verken i januar eller februar i år.

Den krevende lusesituasjonen i fjor, gjorde også at Salmar ble pålagt av Mattilsynet å slakte ut mange anlegg, spesielt på Nord-Møre. Ved Innovamar på Nordskaget ble det også permitteringer, dog ikke stenging.

Tidligere i fjor høst varslet Lerøy Midt nedgang fra to til ett skift på Hestvika og Dolmøya, dette grunnet mindre fisk å behandle.