Skolekorpset i Barman krets så dagens lys i 1966. Initiativtaker og dirigent var Helge Nilsberg. Korpset hadde brassbesetning (messinginstrumenter.) Korpsets første opptreden var da de spilte på juleavslutninga i 1966. Da marsjerte korpset ifra Kraftlaget til Hitra kirke.

På slutten av 1970-tallet ble det kjøpt inn treblåser-instrumenter, og korpset skiftet fra brassbesetning til janitsjarbesetning. I denne perioden var Stig Aage Lysø korpsets dirigent. Korpset har seinere i 1989 skiftet tilbake til brassbesetning, for så igjen å gå tilbake til janitsjarbesetning noen år etterpå.

I årene 1982-1994 hadde skolekorpset også egen drilltropp. Denne ble startet av Eli Strøm Trønnes og Anne Karlsen.

Behov for voksekorps

- Ettersom tiden gikk, og mange av de som tråkket sine barnesko i skolekorpset ble voksne, så man behov for å starte opp et voksenkorps. Samtidig var det flere voksne som ikke hadde spilt i korps før, eller som hadde spilt tidligere, som ønsket å være med i et voksenkorps. Voksenkorpset ble startet opp som en underavdeling av skolekorpset med samme styre som voksenkorpset i 1993, forteller Camilla Yttereng som er utøvende medlem og sekretær i korpsets styre.

Ved et par anledninger har korpset innledet samarbeid med andre korps for å holde tilbudet i gang. Skolekorpset hadde samarbeid med Fillan skolekorps og voksenkorpset hadde samarbeid med Frøya Janitsjar.

Uten skolekorps

Fra 1999 er det ikke noe skolekorps lengre. Men voksenkorpset fortsatte.

- Vi holdt på til slutten av 2002. Likevel klarte man til nesten hver 17.mai i årene etterpå å «tromme sammen» tidligere korpsmedlemmer. Disse har vært med i tidligere korps fra Barman og Fillan, forklarer Yttereng.

Forskjellige ordninger blir til hvert år. To år er man helt uten korps på 17.mai. Det ene året spiller de fra Knarrlagsund i barnetoget fra kraftlaget tilkirka. Et år har man en Cd-spiller i en ryggsekk som noen bærer foran barnetoget. Cd-en som spilt hadde marsjer fra Gardemusikken.

Etter hvert meldte lysten seg til å ha et korpstilbud gjennom hele året. Noen av de som tråkket sine barnesko i skolekorpset, og videre over i voksenkorpset, samlet seg for å starte opp på nytt.

Nytt styre

23. mars 2014 etableres det et nytt styre i Voksenkorpset som raskt får medlemmer. Både gamle medlemmer fra skole -og voksenkorpset og nye medlemmer fra Frøya, Trondheim og Åfjord.

- I tillegg har vi fått faste medlemmer fra Strand seniorbrass, som spiller både i Strand Seniorbrass og Barman Janitsjar, legger Camilla Yttereng til.

Korpsets dirigent blir Gerard Rooker.

Nytt navn

Med nytt korps kom også et navneskifte. Styret vedtar at korpset skal ha navnet Barman Janitsjar.

I dag består voksenkorpset av 15 medlemmer. Nesten hver søndagskveld samles man på Barman skole for å øve og ha sosialt samvær.

- Vitsene og kommentarene kommer kjapt, og latteren sitter løst. Korpsets største ønske er at flere vil komme med å bli med for å spille i korps og ha det hyggelig sammen, forklarer Yttereng.

Jubileum

For å markere de første 50 årene med korpsmusikk i Barman krets, arrangerer korpset en konsert i Hitra kirke lørdag 5.november kl.18.00. Dette er en takk til alle sponsorer, og familiemedlemmer som har vært med å bidratt i alle år med dugnadsarbeid for å holde «hjulene i gang».

- Korpsene hadde ikke klart seg uten det massive bidraget fra lokalsamfunnet som har stilt opp gjennom 50 år. Samtidig får vi anledning til å vise hvor trivelig det er å spille i korps, forteller Camilla Yttereng.

På slutten av konserten blir det trukket noen fine premier på inngangsbilletten for de som kommer for å høre på.