Renseanleggene på Frøya greier ikke sende ut nok vann. Nå oppfordres folk til fornuftig bruk, og det legges ned forbud mot vanning på hverdager.

- Dette forbudet skyldes at renseanleggene våre er for små, og bruken i kommunen for stor, informerer Oddvar Espnes i Frøya vannverk.

- Siden Salmar bygde ut har de brukt ekstra mye vann. I tillegg har det nå vært en lengre tørkeperiode. Folk vanner i hagen og bruker generelt mer vann enn til vanlig, sier Espnes.

Mindre trøkk

Tirsdag kveld mistet Mausund og Dyrøy vanntilførselen, etter det som viste seg å være et brudd på vannledningen.

- Det var en lekkasje med 50-60 liter i sekundet, så dette har også noe med at det nå går for lite vann ut til kommunen, forteller Espnes.

Han forteller at noen private boliger kan oppleve tidvis mangel på vann eller mindre trøkk i krana.

- Men hvis folk viser fornuftig bruk, sjekker for lekkasjer og lar være å vanne i hagen, vil vi unngå store problem, understreker Espnes.

Utvidelse av anlegget

Nå er Espnes opptatt av at selve renseanlegget må utvides.

- Arbeidet skulle egentlig ha begynt i sommer, og være ferdig neste høst, men det ser litt dårlig ut nå. Det mangler entrepenører og mange sliter med å få folk til å gjøre slike arbeid, sier Espnes.

Det sendes ut til anbud i disse dager og Espnes håper at de kan få en løsning snart. I mellomtiden oppfordrer han til å følge med på egne lekkasjer, rennende vann og understreker forbudet av vanning på ukedager.