HELGEPRATEN

Werner Huse

Alder: 40 år

Bor: Aukra utenfor Molde

Yrke: Skipsfører på Redningsselskapets båt "Horn Flyer", som er stasjonert i Gammel-Fillan på Hitra

Familie: Gift og to barn på fem og syv å

Aktuell: Redningsselskapet feirer 125- årsjubileum

Ikke en dag uten: Mobilen

Spise og drikker: Sjømaten er favoritten og vann på jobb

Reisemål: Reiser mye til Spania med familien, men vil til et mer eksotisk sted når ungene vokser til

Ser på: Serien Suits og Game of Thrones.

Må ha med seg Norge rundt hver fredag, hjemme som på jobb

Lytter til: Radiokanalen P3 som spiller mye norsk musikk

Leser: Krim. Lest mye Nesbø

Det var gjennom en kollega Huse fikk ideen om å begynne i Redningsselskapet. Han er utdannet yrkesdykker og sammen med kameraten drev han et dykkerfirma på Aukra. Samtidig jobbet han på et skipsverft. Å være på sjøen virket forlokkende, og for 16 år siden gikk han fra å jobbe under vann til over vann.

- Jeg har fortsatt dykkerfirmaet, men jeg har aldri angret på at jeg begynte å arbeide på Redningsskøyta, sier Huse.

Tillit er alfa og omega

Huse har mange positive ting å si om jobben sin. Gode kolleger er en av dem. Det er tre mann på hvert skift, og turnusen er 28 dager på, og 28 dager av. Å leve så tett sammen med to andre 24 timer i døgnet i 28 dager, kan være utfordrende. Heldigvis er samholdet og kameratskapet mellom besetningen på Horn Flyer veldig godt. Huse mener det er viktig at alle er ”litt runde i kantene”.

- Jeg kan ikke, og vil ikke, være en leder som går rundt å kommanderer. Her er alle kamerater, og vi jobber sammen i team, sier Huse.

Skipsføreren forteller at han og mannskapet stoler 100 % på hverandre. Tiltro er en forutsetning i den jobben Huse og mannskapet har, og er helt avgjørende i en kritisk situasjon.

- Hvis ikke tilliten hadde vært til stede, hadde vi ikke kunnet gjort en god jobb, påpeker han.

I en bitteliten gummibåt

Med 16 år i Redningsselskapets tjeneste er det blitt noen historier. Han trekker fram en historie han husker veldig godt. For en del år tilbake befant Huse seg i Norges vestligste by, Florø.

En dag fikk redningsskøyta Huse jobbet på, beskjed fra Hovedredningssentralen om noen blinkende lys på et skjær. Været var så dårlig at Sea King ikke kunne utføre noen bergingsaksjon. Redningsskøyta la fra kai og navigerte i retning skjæret. Underveis møtte de en fritidsbåt i nød. De hadde også sett de blinkende lysene og dro ut for å prøvd å hjelpe personene på skjæret.

- Det endte med at vi måtte berge den båten også, sier Huse.

Redningsskøyta lokaliserte den lille holmen, men uværet forhindret skøyta fra å komme seg inn til skjæret. Plan B ble å plassere Huse i en bitteliten gummibåt som knapt hadde plass til to personer. Midt oppå skjæret sto en Targa Cabin-cruiser, og et fortvilt par som fektet med noen lyskilder. Gummibåten kom seg heller ikke helt inntil skjæret på grunn av de store bårene.

Løsningsorientert som Huse er, stupte han fram og klamret seg fast som best han kunne til berget. Samtidig som hendene var låst fast rundt steinene, hadde han føttene opp i gummibåten for å holde den fast. Dermed laget han en landgang så kvinnen kunne klatre over ryggen hans for å komme seg i gummibåten.

Damen ble raskt tatt om bord i redningsskøyta, og Huse returnerte til skjæret og fikk også mannen hennes trygt i land.

- De var så takknemlige, de trodde deres siste time var kommet, forteller Huse.

Litt senere fikk han en telefon fra sin øverste sjefen, Anne Enger Lahnstein. Det viste seg at kvinnen på skjæret var en god venninne av politikeren. Cabincruiseren hadde havet tatt og ble aldri sett igjen.

Lever to liv

En typisk dag på Horn Flyer begynner kl. 08.00. Kaffe er en nødvendighet og mail må leses og besvares. Det blir holdt en briefing på morgenen om dagens agenda. Dersom de ikke må ut på oppdrag, går mye tid til øvelser og vedlikehold av skøyta.

- Vi prøver å få til en øvelse minst en gang i uka, sier Huse.

Øvelsene mannskapet skal igjennom kan være, brannøvelser, dykkeoppdrag, søk-og-redning eller sleping og opplukking av folk fra havet. De må være klar for enhver situasjon som kan oppstå på sjøen. I tillegg har de noen oppdrag for ulike firmaer.

- Det kan dreie seg om å fjerne tau fra en propell, oppgir Huse.

Ettermiddagen går med til Netflix-titting, matlaging og ulike hobbyer i garasjen Hitra kommune har sponset dem med. Mye av maten sanker de selv fra havet, ved å fiske eller dykke.

- Det er et helt annet liv jeg lever her enn når jeg er hjemme, forteller Huse.

Hjemme er det familien som er i sentrum, og han ønsker å bidra med så mye som mulig. Siden han har mye fritid når han er hjemme vil han bruke mest mulig tid med barna. Han henter minstejente tidlig fra barnehagen for å tilbringe dagen med henne. Sønnen hans er i skolealder, og Huse henter han ofte rett etter skolen så han slipper SFO. Huse skryter mye av besteforeldrene som er flinke til å stille opp og ei tålmodig kone.

- Uten kona mi hadde det aldri gått. Hun er bare helt fantastisk, sier han.

Huse jobber på Horn Flyer som ligger stasjonert Fillan. Selv bor han sammen med familien sin på Aukra, ei øy utenfor Molde.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no