Tre av ti fritidsbåtbåtførere i Sør-Trøndelag opplever at andre båtførere er til sjenanse når de ferdes på sjøen.

- I sommer tilbringer mange av oss ferien ved sjøen. Ikke alle finner den roen de skulle ønske. Høy fart, støy og store bølger er blant det som irriterer store deler av båtfolket, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige.

Ipsos MMI har på vegne av Gjensidige spurt båteiere om de har opplevd sjenanse fra andre når de ferdes i båt. 45 prosent på landsbasis svarer bekreftende på dette spørsmålet.

- Problemet er større lenger sør i landet og jo flere båter det er, men også her i Sør-Trøndelag opplever 28 prosent at båtførerne støyer, kjører for fort, lager for store bølger og overholder ikke vikeplikten, sier Eklo. Hele 35 prosent svarer at de overprøver fartsgrensene ut fra egne erfaringer.

Undersøkelsen viser også at nesten en fjerdedel av alle båtførere synes det er vanskelig å holde oversikt over fartsgrensene der de ferdes.

Kvinner har større respekt for fartsgrensene enn menn, mens eldre har større respekt enn de yngre.

- Alle er nok ikke klar over at de kan være en plage for andre. Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, avslutter Eklo.