Romkake, søte barnetegninger og slips i gavepapir. Farsdag har blitt feiret i Norge siden midten på førti-tallet. Men hvordan ser dagens pappa på farsrollen? Vi har møtt seks fedre i øyregionen fra like mange nasjoner.

Raymond Eide (t.v) er far og bonusfar i en familie bestående av mine-dine-våre-barn.

Navn:  Raymond Eide

Fra: Barman, Hitra

Pappa til:Julian (17), Pernille (13), Fabian (13) og Storm (2 uker)

Det blir mer og mer vanlig med en mine-dine våre-barn-familie. Hvordan er det å være far og bonusfar i en slik familie?

Man må bare legge til rette for at ting skal flyte så greit som mulig. Det er ungene som er i fokus. Jeg har tre tenåringsbarn fra et tidligere forhold, og samboeren min Mona har en datter på 14. Og sammen har vi lille Storm på som ble født i slutten av oktober. De eldste barna er store og selvgående, og styrer seg i stor grad selv. De synes det er stas med en liten bror, og vi får nok god hjelp av de etter hvert både med trilling og byssing.

Hele familien vår er flinke til å prate sammen før ting blir til store problemer. Vi voksne vet hvem som har hovedansvaret for de ulike barna, samtidig så bidrar vi begge til oppdragerrollen uavhengig av om det er mine eller dine barn. Vi bor jo tross alt under samme tak.

Hva er det du har tatt med fra din egen far inn i din rolle som pappa?

Pappa har vært og er fortsatt et forbilde. Han har alltid vært hjelpsom og stilt opp. Pappa innehar stor praktisk kunnskap, og jeg har alltid kunnet spurt ham om det har vært noe jeg har lurt på. Han har hjulpet meg med alt fra det å lære meg å sykle til å reparere en ødelagt gjenstand. Det er egenskaper jeg vil bringe videre til mine barn. Jeg ønsker at mine barn skal oppleve den samme tryggheten i meg som jeg opplevde hos min egen far.

Hva er det beste med å være pappa?

Det flotteste er å være tilstede og oppdage verden sammen med dem. Det kan være å gå på skogtur og se et insekt eller en plante vi ikke har sett før. Eller det kan være at de stille meg spørsmål fra nyhetsbildet, og vi sammen forsøker å finne svar på hva som skjer. De trenger ikke å være enige i mine betraktninger. Det er like flott å være med på at barna finner sine egne svar. Den reisen er fantastisk å være med på.

lslam Hassan forteller at de i Egypt bruker håndverkere til alt praktisk, derfor kjøpte han seg først verktøy da han kom hit til Norge. Her med sønnene Yosef og Adam.

Navn:              Islam Hassan

Fra:                 Egypt

Pappa til:        Yosef (8), Adam (4) og Sara (7mnd)

Opplever du at farsrollen i Norge er forskjellig fra farsrollen i ditt hjemland?

Det er mer enn farsrollen som er forskjellig. I Egypt er det mor som har den daglige omsorgen for barna. Og hun får god hjelp av storfamilien. Men far hjelper til med lekselesing og når barna blir syke. Likevel tror jeg ikke en egyptisk far tar så mange bleieskift. Jeg er imponert over den norske mannen. Han er en multibegavet handymann. Om et rør går tett så fikser han det selv, om en rute knuses skifter han det ut og har han lyst på en terrasse utenfor huset bygger han den terrassen. I Egypt bruker man håndverkere til alt slikt praktisk. Jeg kjøpte verktøy først når jeg kom til Norge.

Hva er det du har tatt med deg fra din egen far inn i din egen farsrolle?

Mye! Jeg har stor respekt for far. I Egypt er far som grunnmuren i et hus. Min far lærte meg at man aldri skal måle styrke med andre. Du skal respektere folk på grunn av den de er, og ikke om de er i stand til å slå hardt. Respekt skal ikke funderes på frykt. Dessuten skal du arbeide hardt og være målrettet. Han sa også ”Tro på det du hører fra meg, og ikke det du hører om meg”. Med det mente han at du ikke skal feste lit til løse rykter, men at vi heller skal snakke direkte med hverandre. Han har også gitt meg kjærligheten til bøker. En kjærlighet jeg forsøker å gi videre til barna mine.

Hva er det du gjør i lag med barna som du setter mest pris på?

Mye kveles av den daglige rutinen. Men jeg leser for dem hver kveld. De elsker å høre historier fra Egypt. I helgene liker vi å fiske i lag, eller dra på turer. Jeg har bedre tid med barna når vi reiser på ferie. Når vi ikke har noe vi skal rekke, og bare kan la dagen gli avgårde i et passelig tempo mens vi bare er sammen.

Hva er det beste med å være pappa?

Det er en følelse som er vanskelig å beskrive. Barna fyller meg med en enorm stolthet. Det er viktig å ha barn, da har man satt spor etter seg.

Hans Ingi Nattestad Joensen forteller at hans færøyske far var både bestemt og streng, men grei. Det har han tatt meg seg inn i rollen som far for døtrene Nathalia (t.v) og Ann Mari (t.h).

Navn:              Hans Ingi Nattestad Joensen

Fra:                 Færøyene

Pappa til:        Nathalia (4) og Ann Mari (8)

Opplever du at farsrollen i Norge er forskjellig fra farsrollen i ditt hjemland?

Både Ann Mari og Nathalia er født ved St. Olavs Hospital i Trondheim så jeg vet ikke selv hvordan det er å være far på Færøyene. Men jeg vil tro det er ganske likt det å være far her i Norge.

Hva er det du har tatt med fra din egen far inn i din rolle som pappa?

Da jeg vokste opp, hadde jeg en mor som var hjemmeværende og en far som var i jobb. Det var vel også vanlig i Norge på den tiden. Jeg opplevde faren min som ganske bestemt og streng, men grei. Det har jeg tatt med meg inn i min rolle som far, men jeg er nok mer tålmodig enn det han var.

Hva er det du gjør i lag med barna som du setter mest pris på?

Det å spise frokost i lag, leke med dem og se barne-TV sammen med døtrene mine. Ellers er vi mye ute i naturen sammen.

Hva er det beste med å være pappa?

Å kunne se barna vokse opp til å bli flotte ungdommer.

- Det å være pappa gjør at jeg ikke føler på det å være alene lenger, forteller Denis Ntaganda som kom alene til Norge fra Rwanda i 2002. Her viser sønnen Darius stolt frem bilde av sin kusine på pappas mobiltelefon.

Navn:              Denis Ntaganda

Fra:                 Rwanda

Pappa til:        Daniella (7) og Darius (3)

Opplever du at farsrollen i Norge er forskjellig fra farsrollen i ditt hjemland?

Selv har jeg ikke vært far i Rwanda siden barna mine er født her i Norge, men det å være far i Rwanda er ikke veldig krevende. Der har fedrene hovedansvaret for økonomien i familien og de tar barna med på forskjellige aktiviteter, men man har gjerne flere hushjelpere som blant annet sørger for barnepass.

Pappapermisjon i Rwanda eksisterer ikke, mens mor har tre måneder med mammapermisjon. I Norge får fedre en bedre tilknytning til barna sine gjennom større tilstedeværelse og nærhet. Her følger man barna sine tettere gjennom hele oppveksten.

Hva er det du har tatt med fra din egen far inn i din rolle som pappa?

Det å ta ansvar. Å holde den overordnede oversikten i familien og sørge for at alle har det bra.

Hva er det du gjør i lag med barna som du setter mest pris på?

Å leke med dem, ha god tid sammen. Inne så leker vi for eksempel gjemsel, mens ute om sommeren går det blant annet i sykling og fotball. Vi kom nylig flyttende til Frøya, så da vi bodde i Trondheim var det flere skiturer på vinterstid. Dette blir vår første vinter på Frøya så vi får se hvor mye snø og skigåing det blir her.

Hva er det beste med å være pappa?

Det er en stor glede å se barna du har skapt og du beholder arven etter deg. Jeg kom til Norge alene som flyktning for 14 år siden. Det å være pappa gjør at jeg ikke føler på det å være alene lenger.

- Besteforeldrene til Diana (16 mnd. ) ble svært forundret da vi fortalte at hun allerede har begynt i barnehagen her i Norge, forteller far Oleksandr Ivaniuta opprinnelig i fra Ukraina.

Navn:              Oleksandr Ivaniuta

Fra:                 Ukraina

Pappa til:        Diana (16 mnd)

Opplever du at farsrollen i Norge er forskjellig fra farsrollen i ditt hjemland?

Det er mye som er likt. Men i Ukraina er permisjonstiden kun knyttet til mor, og da er det naturlig at hun får den daglige omsorgen mens barna er små. Faktisk er permisjonstiden på tre år. Det er ikke uvanlig at man blir foreldre igjen mens man er i permisjon. Slik kan kvinnen bli hjemme i nesten ti år om hun får tre barn. Her i Norge er fordelingen mer femti-femti mellom foreldrene. På grunn av den lange permisjonen begynner ikke barna i barnehage så tidlig som her i Norge. Besteforeldrene til Diana ble svært forundret da vi fortalte at hun allerede har begynt i barnehagen.

Hva er det du har tatt med deg fra din egen far inn i din rolle som pappa?

Min far døde tidlig. Jeg var bare ni år da min far gikk bort.  Jeg ønsker å gi Diana det jeg selv ikke hadde som barn. Det kan være så konkret som eget barnerom, men også større og viktigere sider av en barndom som trygghet og stabilitet.

Hva er det du gjør i lag med barnet ditt som du setter mest pris på?

Diana er fortsatt ganske liten, så de helt store aktivitetene har vi ikke satt i gang med ennå. Men det kan være mye glede i en trilletur, eller bare det å leke på gulvet sammen. Som ukrainere er det fint å videreføre ukrainske skikker, men både kona mi og jeg er klare på at vi bor i Norge nå, og vi synes derfor det er viktig å feire norske høytider på norsk vis.

Hva er det beste med å være pappa?

Da jeg ble far fylte det meg med en stolthet og glede jeg ikke har kjent på tidligere. Det at du har fått barn viser at du har hatt et liv her på jorda. Du har satt spor etter deg.

Krzysztof Zboralski forteller at sønnen Hugo kopierer alt det han gjør. - Jeg er derfor opptatt av å være et godt forbilde og gi han de samme verdiene jeg har. Til venstre i bildet er mamma, Magda Zboralska.

Navn:              Krzysztof Zboralski

Fra:                 Polen

Pappa til:        Hugo (4)

Opplever du at farsrollen i Norge er forskjellig fra farsrollen i ditt hjemland?

For meg er dette ingen forskjell. Jeg blir samme pappa selv om jeg bor i Polen, i Norge eller andre land.

Det som er supert med å bo i Norge og her på Frøya, er at jeg har ganske mye tid til sønnen min. Etter jeg er ferdig på jobb kan vi dra i svømmehallen, spille fotball eller leke med lego.

Vi bodde i Warsawa da Hugo ble født og kun til han var et par måneder, men jeg har tenkt på hvordan det kunne blitt om vi fortsatt bodde der. I Warsawa og andre storbyer i andre land så jobber folk gjerne lengre enn åtte timers arbeidsdager enn åtte, men det er viktig å ta seg tid til barna sine synes jeg.

Hver dag ser jeg Hugo vokse opp, av og til lurer jeg på hvor tiden blir av for den går så altfor fort. Derfor er hver eneste dag med sønnen min viktig for meg. Jeg setter stor pris på å tilbringe tid med han, følge med på det han gjør og  lærer underveis.

For meg er det fantastisk å ha barn. Hugo er snart fem år, og han prøver stadig å være den samme som meg, kopiere det jeg gjør.

Jeg er derfor opptatt av å være et godt forbilde og gi han de samme verdiene jeg har.

Han er likedan som meg, kan ikke sitte i ro for lenge og han liker å lære nye ting. Når jeg tar bilder vil han låne fotoapparatet mitt, når jeg spiller cello lytter han og prøver å spille. Han kopierer også det jeg gjør når jeg er på jobb på Coop Byggmix.

Hva er det du har tatt med fra din egen far inn i din rolle som pappa?

Det som jeg har fått fra min pappa og som jeg prøver å gi til Hugo, det er masse kjærlighet og frihet. Min pappa var også cellist som meg, kanskje Hugo også en dag vil begynne å spille cello. Barn trenger trygghet, så jeg prøver alltid å være hans venn og partner. Her i Norge og på Frøya bor det mange ulike nasjonaliteter. Jeg lærer Hugo at det ikke er viktig hvor man kommer i fra i verden eller hvilken hudfarge man har, uansett skal man vise respekt for andre mennesker. Barn lærer av sine foreldre, i vårt hjem snakker vi mye sammen og han lærer av det.

Hva er det beste med å være pappa?

Det er fantastisk å komme hjem fra jobb og vite at noen venter på deg. Jeg er veldig glad for at jeg får være pappa og prøver alltid å bli en stadig bedre far, jeg elsker barn og håper det blir flere etter hvert.

Om tretti år ønsker jeg å høre fra mine barn at jeg var den beste far jeg kunne vært for dem.