Denne uka samlet juryen seg for å smake, lukte og tygge på pinnekjøtt, ribbe, medister, julepølser og pålegg. Til sammen 400 juleprodukter kjemper om å bli Norgesmester i julemat, og blant de påmeldte er den Frøya- og Hitra-baserte Dalpro.

Som kjent har Dalpro hevdet seg meget godt i både denne og tilsvarnede matvare-konkurranser tidligere. Så sent som i sommer, da Dalpro vant prisen for Beste kjøttprodukt under Trøndersk Matfestival. Og i januar ble Dalpros sadel av villsau kåret til beste kjøttprodukt under Det norske måltid.Nå utkjempes altså kampen om å bli Norgesmester i julemat.

- Hele 58 forskjellig pinnekjøtt er sendt inn. Vi har rekordmange bedrifter påmeldt og kampen om norgesmestertitlene er beinhard, sier Svein-Erik Eide i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

Tilbakemelding på produktene

NM-bedømmingen foregikk denne uka på Etterstad videregående skole i Oslo og resultatene herfra kommer 14. november.  Råvare, utseende, lukt, smak og konsistens vurderes av uavhengige fagfolk med lang erfaring fra kjøttfaget.

- Poenget med kåringen er å gi norsk kjøttindustri en uavhengig og faglig tilbakemelding på produktene sine. De blir også satt opp i mot konkurrentenes produkter. Det er ingen tvil om at NM over tid er med på å heve kvaliteten på norske kjøttprodukter, sier Eide.

De siste årene har flere av de små lokalprodusentene meldt seg på i NM. I konkurransen måler de krefter mot de store kjøttbedriftene som Fatland, Grilstad, Stabburet, Nortura, Finsbråten, Leiv Vidar og Nordfjord Kjøtt

- Norske forbrukere som ønsker ekstra god julemat på bordet, bør følge med når resultatene blir lagt ut i midten av november. Produktene som oppnår gull i konkurransen skal være det ypperste av norsk julemat, sier Eide.

Følgende 48 bedrifter er påmeldt til Årets julemat 2013:

Anni's Pølsemakeri AS

Bjerke Spekemat og Delikatesse AS

Bjorli Fjellmat AS

Bønes Gårdsmat

Brandbu Pølsemakeri AS

Brødr Ringstad AS

Brødrene Diskerud Eftf AS

Dalpro Gårdsmat A/S

Fatland Ølen

Fatland Sandefjord

Finsbråten A/S

Gårdsand AS

Greveskogen VGS (elevbedrift)

Grilstad AS

Grilstad Storkjøkken

Gunnar Ruud Catering

Hognamat AS

Inderøy Slakteri AS

Ingebrigtsen Kjøtt AS

Jacobs (på Holtet)

Jens Eide AS

Johs Jacobsen Kjøtt AS

Jon Ertnes AS

Kuraas As

Leiv Vidar Slakterforretning AS

Li-snadder

Mogard Gardsmat

H. Mydland as

Nordfjord Kjøtt

Nortura SA

Økodrift Homlagarden AS

Ole Ringdal AS

Østli Pølsemakeri AS

Per's Kjøkken AS

Romedal Catering as

Rondane Gardsmat

Rosendal Gardsmat

Skjåkmat v/ Skjåk Turistheim Skeid kro AS

Smedstuen Gård AS

Solberg Pettersen as

Solvang Gård

Spekeloftet AS

Stabburet Storhusholdning

A. Strøm-Larsen as

Tind Spekevarer AS

Torgersen mat og pølsemakeri

Toten Kjøtt AS

Unil AS

Jørn Skjønhaug, RAPS Scandinavia AS – dommer i NM. (Foto: Svein-Erik Eide, KLF)