Marenspillet er et spel som har god tradisjon på Dolmøya på Hitra. Det har blitt spilt i over 30 år, og årets premiere går tirsdag 8. august. I løpet av de fem påfølgende dagene skal seks forestillinger gjennomføres. Marenspillet ble først satt opp på en ungdomsskole i 1982, og ble omgjort til amatørteater i 1986.

Guri Selvaag og hennes datter Ella Selvaag Solbakken (10) er med som skuespillere i årets stykket. De er bosatt på Melhus, men har hytte på Hitra. Guri og Ella har vært publikum på dette stykket før, og i 2015 spurte Ella sin mor om de ikke kunne melde seg på neste gang. Dette svarte moren ja til, og de møtte opp på audition. Guri hadde først tenkt å synge i kor, men endte opp med karakteren Gunnel.

Veldig fornøyd med rollen

Ella fikk den rollen hun ønsket seg, den eneste navngitte barnerollen i stykket. På auditionen fikk alle som prøvde seg ulike oppgaver de skulle gjennomføre. Etter prøvespillinga var ferdig, fikk alle spørsmål om noen hadde noe ønske om en spesifikk rolle. Ella rakte da opp hånda og sa hun ville spille Ulrekka, noe hun også fikk. Ifølge regissøren er dette en veldig krevende karakter å spille, men Ella takler denne rollen utmerket. Årets roller blir de første skuespillerrollene både for mor og datter. Ella er veldig godt fornøyd med rollen hun fikk, en rolle hun hadde veldig lyst på.

– Jeg hadde lyst til å gjøre litt mer enn bare lek og moro. Jeg ville ha en større rolle i stykket, svarer hun på spørsmål om hvorfor hun rakte opp hånda og meldte seg til den eneste navngitte barnerollen.

– Ulrekka er fosterdatteren til hovedpersonen Maren og hun er meget krevende å spille. Det er dessuten den eneste barnerollen som er navngitt i stykket, og Ella spiller denne utmerket godt, sier regissør Kari Wist Holmen.

Blir mye på hytta på Hitra

Ella og Guri har lagt opp ferien sin etter dette stykket, og blir dermed boende på hytta store deler av sommeren. Ella kommer til å være her hele sommeren, mens Guri også jobber en del utenom i sommer, så hun må være litt hjemme på Melhus i tillegg.

Totalt er det omtrent 30 skuespillere med i stykket, både barn, voksne, amatører og profesjonelle. Disse har nå en liten ferie etter å ha gjennomført vellykkede prøverunder. De vil starte opp igjen 24. juli, for siste innspurt før premieren. Da er det to uker til forestillingene begynner, og det vil bli spilt øvinger hver dag fram til premieren. Guri og Ella har blitt satt opp på øving omtrent samtidig hver dag, noe de setter stor pris på og gjør logostikken enklere også for dem selv.

– Det er meget ryddig satt opp når det kommer til øvinger. Alle skuespillerne har ulike tidspunkt de skal komme på øving, og vi to har fått veldig mange like tidspunkt som gjør det enklere for oss også, sier Guri.

Spilles i kirke

Forestillingen foregår inne i Dolm kirke på Hitra, og omhandler den siste kvinnen som ble halshugd i Norge. Denne kvinnen er hovedpersonen Maren. Hver forestilling huser omtrent 250 personer, og regissør Holmen sier at alle forestillingene bruker å være fulle.

–Det bruker å være et veldig populært stykke, og vi har gjester fra store deler av Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag, samt hele Sør-Trøndelag, forteller Holmen.

Temaet i spillet er hvor lett folk har for å dømme andre, et tema som også er gjenkjennelig den dag i dag, men kanskje gjennom litt annerledes handling og utfall. Handlingen går ut på at Maren blir dømt og henrettet for å ha drept sin ektemann gjennom forgiftning.

På hytta hele sommeren

Ella er usikker på om hun en gang blir skuespiller på heltid, men det er ett av flere alternativ for den talentfulle 10-åringen. At Ella er en aktiv ungdom er det liten tvil om, og til daglig spiller hun fotball for Melhus j06 og går på både sang og dans gjennom kulturskolen på Melhus.

–Jeg vet ikke helt om jeg blir skuespiller. Jeg har også lyst til å bli fotballproff, danser eller sanger, så jeg har flere alternativer, sier hun.