Så langt har han pløyd bølgene gjennom to hundretusen sjømil. I august gjestet han og S/Y «Jennifer» havna i Halten.

Det er svært mange båter som kommer innom Halten i løpet av sommeren. Små båter, store båter, båter i plast og båter i tre, båter med motor og mange med seil. Båtfolket er som båtene – svært forskjellige. Og innimellom dukker det opp noen som har sett det meste av Norge eller verden fra båtripa.

Lars Häss

KONTOR: Nede i salongen i seilskuta har Hässler sitt lille kontor. Der skriver han blant annet blogg som senere blir grunnlag for bokutgivelse. Så langt har den svenske verdensomseileren skrevet åtte bøker om sine sjøfartseventyr.

ler, eller Lasse som han presenterer seg, er en av disse. Lasse ble hekta på sjøen og båtlivet i 1958, etter at han, som tolvåring så filmen Windjammer med Christian Radich i hovedrollen.

- «Windjammer» var den først filmen i bredskjermformat, og jeg ble så vanvittig fascinert av seilbåten, livet om bord den, og de norske kadettenes seilas mot Vestindien, forteller Lasse.

Fra jurist til verdensomseiler

Opprinnelig var han utdannet jurist, og på åtti-tallet handlet han med råvarer. Da hadde han allerede prøvd sjølivet.

- I 79/80 var jeg naken på båt i Middelhavet et helt år, ler han.

I 1988 solgte han alt han eide og kjøpte en femti fot stor franskbygd seilbåt som han ga navnet «Jennifer».

- «Jennifer» er oppkalt etter min guddatter, som var seks år da jeg fikk båten. Hun trodde lenge båten var hennes, sier Lasse med et stort smil.

Den første seilasen med «Jennifer» varte i ti år, og gjennom de ti årene gjestet 700 mennesker båten.

S/Y «JENNIFER»: Lasse Hässler og Jenny har vært uadskillelige siden han fikk seilskuta bygd i 1988. Gjennom 27 år har seilbåten bragt han til omtrent alle verdenshjørner, og Lasse har ingen planer om å avslutte seilasen ennå.

- Jeg startet med charterturer, de siste årene har jeg hatt «paying crew».

Og det betalende mannskapet har trivdes på båten og med skipperen, for flere av dem har kommet tilbake igjen og igjen.

Frihet som livsstil

Hva er det med sjølivet Lasse Hässler er så betatt av? undres vi.

- Seiling er en frihetslivsstil. Det og reiste rundt, se verden og være fri, forklarer han med glitrende øyne.

Det finnes knapt et sted i verden Lasse og seilbåten hans ikke har vært innom. Noen reiser har tatt noen måneder, andre har tatt flere år. Han har skaffet seg en liten leilighet i Stockholm hvor han tilbringer tiden om han ikke seiler. Er han på land, bruker han vinteren til båtpuss for neste års reise. Han livnærer seg, utenom seilingen, på å holde foredrag og skrive bøker. Åtte bøker er det blitt så langt, bøker om handler om verdensreisene han har lagt bak seg.

- I den neste boka tar jeg med norskekysten, inkludert Halten, sier han.

Finland, Russland og Norge

Sist vinter tilbragte han i leiligheten i den svenske hovedstaden, mens han pusset båt og klargjorde for årets langtur. I mai løsnet han trossa og seilte ut fra havna i Stockholm, seilte via Tallin i Finland og til St Petersburg i Russland, Videre gikk ferden til Arkhangelsk, deretter til Kirkenes og andre deler av Nord-Norge. Andre juli ankom skuta med skipper og mannskap Svalbard, før de i slutten av juli var tilbake i Norge, der de blant annet besøkte Norsk polarinstitutt i Tromsø, og lot seg fascinere av Nansen og Amundsen. Så fulgte de norskekysten nedover, og en dag i august la de til kai ved gjestekaia ved moloen på Halten.

- Hit kommer det vel ikke så mange båter? spør Lars Hässler under vårt første møte. Da har S/Y «Jennifer» brakt dem fra Rørvik og til Frøyas nordligste utpost. Verdensseileren syntes det var et drøyt havstykke, og blir forundret over å høre at det stadig kommer båter innom Halten.

VIDERE I VERDEN: Etter besøket i Halten gikk ferden videre sørover langs norskekysten. Neste år legger S/Y «Jennifer» ut på en lengre seilas til Vestindien.

Skifter mannskap underveis

Et fåtall av de åtte om bord har vært med på hele reisen. Noen har kommet om bord, andre har mønstret av. Lasse kjenner flere av dem fra tidligere turer.

- De som er med nå er fantastiske til å lage mat, sier Lasse og forklarer at mannskapet deler på oppgavene om bord. Og bare fem-seks ganger siden 1988 har noen forlatt båten før avtalt tid fordi de følte at båtlivet ikke var noe for dem. Eller de ikke klarte å bo så tett på andre i uker eller måneder.

For det er trangt om bord den femten meter lange båten, som inneholder fire lugarer med dobbelkøyer og egne toalett med dusj. I forpiggen er det også mulighet for å innlosjere noen, men skipperen synes åtte personer er maks antall om bord. Båten er innholdsrik og praktisk innredet. I salongen er det eget bibliotek, og det er også der Lasse har kontorplassen hvor han gjør notater og skriver blogg.

Noen blir sjøsyke

Lasse forteller om ulike grunner for at mannskapet mønstrer på.

- Noen tar en måned om bord for å se om de liker båtlivet så godt at de skal investere i egen seilbåt. En var svært ivrig på akkurat det, mens kona hans var i mot det. Etter kort tid ringte han hjem og fortalte kona at han hadde skrinlagt drømmen om et liv på sjøen. Mannen var nemlig svært sjøsyk.

Skipperen er fornøyd med livet om bord og mannskapet sitt. De ble begeistret for alle de vakre stedene de så langs norskekysten, og berømmer nordmennene for at alt er så velholdt og fint. Også på Halten, hvor de fant sommerværet etter flere uker med kaldt vær og mye vind, som til og med hadde ødelagt seilene.

Langtur neste år

Men etter to netter i havna på Halten gikk ferden videre. Hele norskekysten skulle passeres, med stopp i en del havner. Videre skulle de innom Skagen i Danmark, før den fire måneder lange turen skulle avsluttes der den begynte, i Stockholm.

- Til neste år går turen mot Vestindien. Da vil det gå halvannet år før jeg ankommer Sverige med «Jennifer» igjen. Om om hodet og kroppen holder, ser jeg for meg å holde på med dette i ti år til, smiler Lasse Hässler.