Nattseilerne er en av de lokale aktørene som har søkt støtte i Norsk Kulturminnefond for 2016.

Barmfjordbruket

- Vi har nylig fått innvilget 110 000 kroner til restaurering av båten Barmfjordbruket, forteller en svært glad Ida Nesset i Nattseilerne. Hun forteller at Barmfjordbruket er en 30 fots notgavlbåt fra 1926 som i sin tid ble brukt til notfiske.

- Den ble bygd på Nordmøre og har en lett kjennbare stevn til en geitbåt, men var hjemmehørende i Barmfjorden på Hitra med registreringsnummer ST-49-H.

Barmfjordbruket var hjemmehørende i Barmfjorden på Hitra med registreringsnummer ST-49-H. Foto: Einar Brendboe

Et stykke på vei

Bakgrunnen for at Nattseilerne, har søkt støtte hos Norsk Kulturminnefond, er at de har avdekt skade på båten.

- På grunn av båtens alder, er det avdekt fem bordganger på hver side med skade. Det er også behov for å skifte ut kjølen i hele dens lengde og å skifte akterstevn. Vi har på grunn av disse skadene flere ganger opplevd vannintregning i båten, og den har også sunket en gang, sier Nesset.

Nattseilerne har søkt støtte hos Norsk Kulturminnefond, er at de har avdekt skader på Barmfjordbruket.

Nattseilerne kontaktet Willy Eide på Ansnes, som gikk over båten og estimerte en pris for å reparere skadene.

De er svært glade for bidraget på 110 000 kroner, men summen er ikke nok til å dekke hele beløpet for skadene på notgavlbåten, legger Ida Nesset til.

- Budsjettet er på 250 000, så vi må dekke resten av kostnadene på annet vis, men det ser vi positivt på nå når vi fikk denne store innvilgningen. Veien videre blir å booke plass for restaurering, og vi håper det kan gjennomføres vinteren 2016/2017.

Barmfjordbruket kom til Nattseilerene på begynnelsen av nittitallet og har vært aktivt brukt i båtforeningen siden den gang, sier Ida, - det er en båt med stor affeksjonsverdi. Både for oss og for resten av bygda og andre som har hatt med den å gjort. Det er derfor veldig viktig for oss å bevare Barmfjordbruket.

Barmfjordbruket har stor affeksjonsverdi, i følge Nattseilerne.- Både for oss og for resten av bygda. Dette bildet er tatt under fjorårets Hopsjødager.

Norsk Kulturminnefond deler ut over 70 millioner kroner i 2016. To andre prosjekt i øyregionen har også fått innvilget støtte. Det er Gjæsingen skole (nyskolen) på Frøya, med omtekking skifertak. De får støtte på 198 000 kroner. Det andre prosjektet er fjøs/stall og låve - Hulvika på Hitra. Dette prosjektet har fått innvilget 184 500 kroner.