- Noen ble litt rare i ansiktet, og trodde kanske ei stund at det var sant. Og noen ble glade når vi fortalte at skolen skulle stenges, forteller Frida Riiber, som går i åttendeklasse ved Sistranda skole.

Denne uka har åttendeklassene på Sistranda skole besøk av filmskaperne Finn Walther og Jon Vatne fra den kulturelle skolesekken, og de lærer å lage dokumentarfilm. Gruppa som Frida er på, har valgt å lage en såkalt «mocumentary», en luredokumentar der de parodier dokumentaren ved å velge et tøysetema. Saken er den at Frøya kommune har vedtatt å stenge Sistranda skole for elever, og gjøre bygningen om til et oppdrettsanlegg med fisketanker i hvert klasserom. Elevene skal bytte plass med laksen: de skal nå ha skole ute på et nedlagt oppdrettsanlegg ved Inntian. Og dit må de ro.

Gruppa har gjort intervjuer med uvitende elever og andre, og fanget deres reaksjoner på film. Noen har fått ansvaret for lys, andre for kamera, mens Frida har vært reporter og gjort intervjuene.

- Det er veldig arti. Og noe helt annet enn å ha en vanlig skoledag, sier Frida.

Lærer Stine Marte Brekkhus går rundt i de forskellige gruppene som en observatør.

- Dette engasjerer dem virkelig, og det er artig å se. De er helt selvstyrte. De bestemte oppgaven, og så gikk de i gang, forteller hun.

Ved siden av de som lager «mockumentary» om skolen som skal gjøres om til oppdrettsanlegg, jobber det to grupper parallelt med mer alvorlig tema for sin dokumentar. En gruppe lager dokumentar om mobbing, og en om mobilbruk.

Og det er ikke bare elevene ved Sistranda som får prøve seg som filmskapere. Walther og Vatne har nettopp kjørt samme opplegget på Hitra, og skal videre til Mausund etter de tre dagene på Sistranda.

- Også på Hitra ble det jobba veldig godt, og de fikk laget noe skikkelig bra, sier Finn Walther.